Pane Zemane, včera velmi dobrý projev, zazněla chvála z obrazovky ČT. Podívejte se od koho

29.10.2014 11:25

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk hodnotil ve studiu České televize včerejší ceremoniál předávání státních vyznamenání. Po poměrně kritickém úvodu si od něj prezident Zeman vysloužil pochvalu. Za to, že se postavil na stranu českých vojáků, které „špína" Česka označuje za žoldáky.

Pane Zemane, včera velmi dobrý projev, zazněla chvála z obrazovky ČT. Podívejte se od koho
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s ministrem Janem Mládkem při státní návštěvě Číny

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

Seznam oceněných označil Honzejk za typický zemanovský mix. Na jednu stranu na něm údajně nalezneme nezpochybnitelné osobnosti, jako je britský ministerský předseda Winston Churchill, sir Nicholas Winton či zpěvák Karel Kryl, na druhou stranu se na něm ocitla skupina lidí, kteří nad své okolí nevynikli ničím jiným než tím, že jsou sympatičtí nebo něčím pomohli české hlavě státu. V této souvislosti Honzejk zmiňuje režiséry Filipa Renče a Roberta Sedláčka či zpěvačku Lucii Bílou. Z toho podle něj vyplývá, že prezident Zeman si do jisté míry státní vyznamenání privatizuje a používá ho jako ocenění pro své příznivce.

Prezidentův projev ZDE.

Režisér Robert Sedláček si to prý uvědomoval, což podle Honzejka dokládá to, že přišel na ceremoniál oblečený v mikině. Podle komentátora HN si na toto naběhl prezident sám a v konečném důsledku to prý může způsobit neblahé konsekvence degradující ceremoniál v očích veřejnosti. Když se k tomu přidá nepozvání některých rektorů vysokých škol a následná vlna nevole, která se proti tomu zvedla, ať už v podobě odmítnutí pozvání na Hrad či protestní placky na klopě některých politiků, ukazuje se podle Honzejka to, že Zeman spíše společnost rozděluje a rozdmýchává konflikty.

Morální facka od ruských disidentů

Mezi těmi, kdo předem vyloučili byť hypotetické prezidentovo pozvání na Pražský hrad, byli i disidenti Pavel Litvinov a Viktor Fajnberg, kteří patří mezi „osm statečných“ protestujících v srpnu 1968 na Rudém náměstí v Moskvě proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Prezident Zeman totiž podle nich svými nedávnými výroky na adresu Ruska a jeho role v konfliktu na Ukrajině jde proti heslu „Za vaši a naši svobodu“, které přinesla na Rudé náměstí Natajla Gorbaněvská  - včera in memoriam oceněná. Honzejk k tomu dodává, že oba pánové udělili prezidentu Zemanovi morální políček a že to byla největší kaňka na celém ceremoniálu.  

Za projev Zemanovi tleskám

Za co si však Miloš Zeman vysloužil pochvalu od komentátora HN, byl jeho projev. „Byl opravdu velmi dobrý, velmi originální. Dokázal při této formální příležitosti interpretovat české dějiny jakožto dějiny, jejichž spodním proudem je určité hrdinství, statečnost, schopnost postavit se proti převažujícímu názoru i proti brutální moci, což je v Česku velice důležité,“ vysvětloval Honzejk.

Za nejsilnější moment pak osobně považuje to, jak se prezident dokázal postavit za české vojáky, kteří bojují v misích Severoatlantické aliance. „On tam doslova řekl, že špína této země je označuje za žoldáky, a tomu se, myslím, v takovém oportunistickém a lehce poraženeckém prostředí Česka, tomu jak to Miloš Zeman formuloval, patří zatleskat,“ zakončil Honzejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…