Pane poslanče, nejsou ti komunisté řízeni zvenčí, zajímalo čtenáře. Čtěte odpověď piráta Pikala

08.09.2018 11:37

Místopředseda České pirátské strany Vojtěch Pikal začal odpovídat na dotazy čtenářů na serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se předsedy KSČM Vojtěcha Filipa či programu hnutí ANO.

Pane poslanče, nejsou ti komunisté řízeni zvenčí, zajímalo čtenáře. Čtěte odpověď piráta Pikala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Pikal

„Budete kvůli výrokům Filipa požadovat jeho odvolání z vedení Sněmovny? Je možné, že komunisté u nás jsou stále řízeni odněkud zvenčí a pracují ve prospěch někoho jiného? Nemyslíte, že to stojí přinejmenším za důkladné prošetření? Vždyť jejich činy a výroky mluví za své,“ poznamenal čtenář. 

„Do struktur Komunistické strany Čech a Moravy bohužel nevidím a nerad bych vedl nějaké spekulace. Výroky a činy politiků musí posoudit především voliči. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně, návrh na odvolání by byl v současné situaci jenom plýtváním času Sněmovny, který je při platech jejích členů dosti drahý. Místopředseda Filip byl do vedení Sněmovny s těmito názory zvolen a nebude za ně tedy odvolán,“ zmínil Pikal.

Další otázka se týkala podvýboru pro heraldiku a vexilologii. Čtenáře zajímalo, k čemu je takový podvýbor a jaké jsou jeho výsledky. „Není to jen zbytečné plýtvání penězi? Vím, že v Senátu to je tak, že když jste v nějakém klubu, máte nárok na určité bonusy. Je to i případ podvýborů Sněmovny?“ zeptal se.

„Na podvýboru pro heraldiku a vexilologii se posuzuje, zda návrhy znaků a praporů pro obce odpovídají zásadám heraldické a vexilologické tvorby. Předseda Poslanecké sněmovny má ze zákona povinnost udělovat obecní symboly (znaky a prapory). Předseda takto koná na základě doporučení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, jehož součástí je podvýbor pro heraldiku a vexilologii. Abych zodpověděl i Vaši poslední otázku, ano, poslanci mají nárok na příplatek za funkci předsedy či místopředsedy. Co se týká podvýboru pro heraldiku a vexilologii, já jsem jeho jediným pouhým členem,“ odvětil Pikal.

Otázky i odpovědi najdete ZDE.

Poslední otázka se týkala programu hnutí ANO. „Nebojíte se, že vám ANO bude vykrádat váš program v oblasti digitalizace? Problém je, že by si pak úspěchy mohl přivlastnit, a co by vám zbylo? ANO má většinu, takže ať projde cokoliv z jakéhokoliv programu, bude moci říci, že to bylo díky většině jejich hlasů, i když třeba zákon připraví úplně někdo jiný,“ zmínil čtenář.

„Nebojíme se ničeho. Naše úspěchy a zásluhy se snažíme komunikovat s veřejností vlastními komunikačními linkami. Samozřejmě je to obtížnější, vzhledem k tomu, že pan Babiš vlastní nejrozšířenější zpravodajský deník MF DNES a dříve respektované Lidové noviny, ale nevzdáváme to. I pokud by si ANO přivlastnilo naše úspěchy, důležité bude, že změny, které jsme prosazovali a na kterých jsme pracovali, se staly skutečností,“ odvětil Pikal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…