Pane redaktore, Vy mi připomínáte Klementa Gottwalda. Velké prezidentovo představení v Babišově tisku

12.03.2015 10:11

Rozhovor Miloše Zemana s Josefem Kopeckým, redaktorem serveru iDNES.cz, přinesl kromě tradičních bonmotů, tentokrát o možném využití ruských „zelených mužíků“, též prognostickou úvahu o tom, co zamýšlí ruský prezident, a rovněž vyjádření k zavedení povinných armádních odvodů.

Pane redaktore, Vy mi připomínáte Klementa Gottwalda. Velké prezidentovo představení v Babišově tisku
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Prezident během setkání se zastupiteli Plzeňského kraje

Redaktor mu například připomněl demonstraci na jeho podporu na Hradčanském náměstí, kde jej šéf Úsvitu Tomio Okamura vychválil jako „jednoho z mála evropských politiků, kteří našli odvahu neustupovat zájmům americké lobby“. Zajímalo ho, zda si takového komplimentu Zeman jako prezident členského státu NATO váží.

„Pane redaktore, jak se na vás dívám, nejste příliš mlád, a jako člověk v mírně pokročilém věku byste měl vědět, že existuje americká lobby, ruská lobby, německá lobby... Kéž by existovala i česká lobby, ale o její existenci mám výrazné pochybnosti,“ uvedl prezident. Právě za takovou „českou lobby“ se chce považovat i on.

Pak ještě redaktora setřel za dotaz, jak vnímá pochvalu od někoho, jako je Tomio Okamura. „Milý pane redaktore, vy mi připomínáte Klementa Gottwalda. Víte proč? Klement Gottwald pronesl památnou větu – chválí-li tě nepřítel, uvažuj, co si udělal špatně,“ uvedl prezident, načež uvedl, že šéfa Úsvitu on rozhodně nepovažuje za nepřítele.

Pak padl dotaz, jak Zeman jako prognostik vidí cíle Vladimíra Putina ve vztahu k bývalým republikám SSSR. „Prezidentu Putinovi můžeme vytýkat mnohé, ale rozhodně ne nedostatek inteligence,“ řekl k tomu Zeman. Ztráta takového prostoru, jakou znamenal rozpad SSSR, podle něj vždy vyvolá negativní emoce. „Právě proto Michail Gorbačov teď v prezidentských volbách dostal jen dvě procenta, ale to je totéž, jako když Maďaři litují Trianonského míru,“ dodal.

Rusko podle něj získalo Krym, čehož důkazem je i to, že v dohodě z Minsku už se o tomto poloostrově vůbec nehovoří. Podle Zemana to však rozhodně neznamená, že by Rusko mělo šanci napadnout některou z členských zemí NATO, třeba Českou republiku.

Pak zavtipkoval o „zelených mužících“, kteří se měli pohybovat po Ukrajině. „Kdyby v Praze přistáli zelení mužíci, tak bych je poslal dodělat tunel Blanka. Ale to berte jako standardní prezidentský bonmot,“ uvedl.

Na dotaz po navýšení americké vojenské přítomnosti v Evropě odpověděl, že je spíše zastáncem jednotné evropské armády. „V rámci integrace Evropské unie jsem pro společnou zahraniční, obrannou a další politiky Evropské unie, takže jsem uvítal, že to řekl i Jean-Claude Juncker,“ dodal.

Pokud jde o obnovení povinné vojenské služby, o kterém se začíná mluvit, je Zeman skeptik. „Dnešní armáda je budována na sofistikovaných technologiích a zařízeních a naučit se s nimi zacházet vyžaduje zhruba ty dva roky. Takže byste odešel do civilu a vaše výuka by byla znehodnocena. Čili jsem pro to, aby profesionální armáda pracovala s těmito technologiemi, a v tomto smyslu ji nikdy nemůže nahradit armáda založená na všeobecné branné povinnosti,“ vysvětloval. Vítá ale prý návrh na třeba tříměsíční cvičení, při kterém by se občané naučili zacházet s puškami, samopaly nebo granáty, tak jak se to učí například ve Švýcarsku.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…