Pápá, Sobotko. ČSSD zachrání Zaorálek, je to prý jasné. Mluví se ale o ošklivých věcech uvnitř strany

14.06.2017 6:53

Po dnešním odpoledním jednání politického grémia ČSSD by mělo být definitivně jasno, zda sociální demokracii a její kampaň do letošních sněmovních voleb i nadále povede premiér Bohuslav Sobotka. Spekulace o tom, že by se mohl Sobotka vzdát funkce předsedy ČSSD či volebního lídra, zesílily v posledních dnech, Sobotka se k nim ale dosud nevyjádřil. Podle dnešního vydání MF Dnes i Lidových novin bude novým volebním lídrem ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pápá, Sobotko. ČSSD zachrání Zaorálek, je to prý jasné. Mluví se ale o ošklivých věcech uvnitř strany
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle spekulací by mohla ČSSD na sérii několika nepříznivých předvolebních průzkumů, z nichž poslední jí přisoudil jen desetiprocentní zisk a čtvrté místo za ANO, ODS a KSČM, reagovat nástupem statutárního místopředsedy Milana Chovance do čela strany, hlavní tváří kampaně by se mohl stát další z místopředsedů Lubomír Zaorálek.

Informaci o tom, že Sobotka s největší pravděpodobností hodí ručník do ringu a vzdá se funkce šéfa strany, píše například server Echo24.cz, jemuž měly informaci potvrdit tři zdroje. Sobotka prý své kolegy postaví před hotovou věc, o níž už nebude chtít diskutovat.

O Lubomíru Zaorálkovi jako volebním lídrovi pak má jasno i MF Dnes a Lidové noviny, deníky patřící do vydavatelství Mafra předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Podle deníků by měl vládnout právě výše zmíněný triumvirát – Zaorálek volební lídr, Sobotka premiér a Chovanec předseda strany. „Jak znám Slávka, určitě ještě neřekl poslední slovo a bude si chtít vyjednat lepší pozici,“ tvrdí však Lidovým novinám jeden ze zdrojů. Ostatně, Sobotka je lídrem kandidátky ČSSD na jižní Moravě, poslancem by tedy měl být i v příštím volebním období.

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Další ze zdrojů, tentokrát MF Dnes, uvedl, že lidé ve straně říkají, že by změny ve vedení ČSSD mohly přinést třeba pět procent navíc. Zaorálkovi pak podle všeho nic jiného nezbývá než post volebního lídra přijmout. „Naše preference jsou ale tak špatné, že i kdyby zabodoval, může se to s ním svézt,“ řekl jeden ze členů strany. 

„Chaos v Lidovém domě je takový, že se do toho těžko může někomu chtít,“ popsal pak další ze zdrojů. Chaos se pak podle všeho nejvíce týká předvolební kampaně, kterou má dosud na starosti Jan Birke. „Stranické stížnosti však přicházejí také na časté neshody mezi dvojicí hlavních PR agentur, které si ČSSD na kampaň najala, a dlouhé měsíce také na práci v samotném Lidovém domě,“ píše MF Dnes s tím, že celý organizační aparát je v rozkladu. 

Původní text ZDE

Změnu jako pozitivní však nevidí poslanec Antonín Seďa. Ten pro server Novinky.cz uvádí, že by o ní nemělo rozhodovat jen stranické grémium či předsednictvo, ale až sobotní ústřední výkonný výbor. Domnívá se, že za propadem preferencí stojí spor mezi Sobotkou a hnutím ANO a prezidentem Milošem Zemanem. Řada členů ČSSD totiž podle Sedi stále Zemana podporuje. 

O slepé uličce, v níž se sociální demokraté ocitli, hovoří pak dlouhodobý kritik ČSSD Jeroným Tejc, jenž sám v politice končí. Podle něj sociální demokraté promeškali příležitost pro razantní a uvěřitelnou změnu, kterou měli na březnovém sjezdu. „Překvapuje mě, že po změnách dnes volají ti, kteří celé roky neochvějně podporovali všechny kroky a politiku Bohuslava Sobotky a tvrdě bojovali za jeho znovuzvolení před třemi měsíci,“ řekl Tejc serveru. 

Původní text ZDE

Grémium ČSSD jednalo už minulý týden a podle zákulisních informací se přiklonilo spíš k tomu, že by Sobotka měl zůstat. Sociální demokracie v sobotu pořádá programovou konferenci, kde chce představit své klíčové plány a odstartovat kampaň do sněmovních voleb. Formálně se jedná o zasedání ústředního výkonného výboru, který jako jediný může předsedu a místopředsedy podle stanov ČSSD odvolat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…