Papež František vedl Velikonoční vigilii

31.03.2013 6:28

Papež František večer ve Svatopetrském chrámu vedl Velikonoční vigilii. Tato bohoslužba připomínající Kristovo zmrtvýchvstání bývá nejdelší v církevním roce a předchozí papež Benedikt XVI. ji slavil zhruba tři hodiny. Nový papež ji však podle agentury AP zkrátil.

Papež František vedl Velikonoční vigilii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Obřady Velké noci začaly po setmění svěcením ohně před bazilikou svatého Petra. Za přítomnosti tisícovek věřících do potemnělého dómu vstoupil papež s hořící svící. Podle agentury AP byla liturgie světel i některá čtení ze Starého zákona zkrácena, což je v souladu s Františkovým záměrem neslavit příliš dlouhé mše.

Ježíš jako přítel

František věřící v homilii vyzval, aby "vpustili vzkříšeného Ježíše do svého života". "Přijměte jej jako přítele, s důvěrou," naléhal papež. Zvlášť se obrátil na ty, kteří jsou ve víře vlažní. "Pokud jsi až dosud byl vzdálen Bohu, učiň malý krůček: on tě přijme s otevřenou náručí... Pokud se ti zdá být obtížné jej následovat, neměj strach, důvěřuj mu, on je ti nablízku, poskytne ti pokoj, který hledáš, a životní sílu, jak on si přeje," pronesl papež František podle agentury AFP nekomplikovaným jazykem, jak už je jeho zvykem.

Ve Svatopetrském chrámu se při bohoslužbě během chvalozpěvu opět rozezněly zvony, které utichly ve čtvrtek, aby tak připomněly Kristovu smrt. Během dnešní slavnosti papež rovněž pokřtil čtyři dospělé muže - z Itálie, Albánie, Ruska a Spojených států.

Uzavírá se tak Bílá sobota, kdy si křesťané připomínali Ježíšovo přebývání v hrobě a jeho sestoupení do podsvětí.

Požehnání Urbi et Orbi

Pro nového papeže Františka jsou bohoslužby konané během velikonočních dnů premiérou v úřadu hlavy římskokatolické církve.

Ježíšovo zmrtvýchvstání oslaví křesťané naplno až na Velikonoční neděli, kdy papež František povede na vatikánském Svatopetrském náměstí velikonoční mši, vyhlásí velikonoční poselství a v poledne udělí požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu). U předchozích papežů při této příležitosti zaznívaly pozdravy v desítkách jazyků včetně češtiny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…