Pařížskou klimatickou dohodu Sněmovna zřejmě schválí

15.07.2017 11:10

Pařížskou klimatickou dohodu proti globálnímu oteplování Sněmovna v září s největší pravděpodobností schválí. Zahraniční výbor i výbor pro životní prostředí tento týden souhlas s ratifikací dohody doporučily. V dolní parlamentní komoře se projednávání smlouvy, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů, protahuje. Do výborů ji poslanci postoupili až na pátý pokus.

Pařížskou klimatickou dohodu Sněmovna zřejmě schválí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Galerie pro veřejnost v poslaneclé sněmovně

Sněmovna smlouvu dostala od vlády loni v říjnu, začala se jí zabývat v listopadu. Vraceli se k ní v prosinci a následně v lednu a v březnu. Úvodní kolo ukončili až v úterý. Senát přitom ratifikaci schválil bez větších potíží v dubnu, když snahy ODS o odklad nepodpořil. Rovněž v dolní parlamentní komoře smlouvu zpochybňují občanští demokraté, kteří se obávají jejích dopadů a pochybují o souladu s Ústavou.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) ale několikrát ujišťoval, že dohoda nebude pro Česko znamenat žádné další zatížení nad závazky, které už dalo v rámci Evropské unie. V úterý také připomínal, že Česká republika je posledním unijním státem, který zatím smlouvu neratifikoval.

Souhlas obou parlamentních komor ratifikační proces neukončí. Smlouvu musí ve finále stvrdit prezident.

Dohoda, kterou podepsali předloni v prosinci v Paříži zástupci téměř 200 zemí, nabyla platnosti bez ohledu na postoj Česka začátkem loňského listopadu. Podařilo se dosáhnout toho, aby dohodu ratifikovalo 55 zemí, které se celkově podílejí na více než 55 procentech emisí skleníkových plynů světa.

Americký prezident Donald Trump v červnu oznámil, že Spojené státy od dohody odstoupí a chtějí dojednat jiné podmínky. Nynější smlouva je podle něho pro Američany neúnosně drahá. Další znační globální znečišťovatelé ovzduší Čína a Rusko v reakci ohlásily, že budou dohodu dodržovat. Svět krok Spojených států téměř jednomyslně odsoudil. USA mohou oficiálně od dohody odstoupit až v roce 2020.

Oteplování se má podle textu dohody udržet pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Signatáři dohody se zavázali, že proto dále výrazně omezí emise, především oxidu uhličitého. Pařížský dokument nahrazuje Kjótský protokol z roku 1997.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …