Partii ovládla slova o "zelené ideologii". Češi za ni zaplatí bilion korun

10.02.2013 12:00

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS se v Partii na TV Prima Family střetl s komunistkou Kateřinou Konečnou, stínovou ministryní téhož resortu. Oba politici se přeli hlavně o problémy se solární energií, které poslední dobou čím dál víc vyplouvají na povrch.

Partii ovládla slova o "zelené ideologii". Češi za ni zaplatí bilion korun
Foto: Repro Foto: Prima Family
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v pořadu Partie na Prima Family

Téma solární energie a solárních panelů, které pokrývají českou krajinu, je poslední dobou čím dál víc diskutované. Špatně napsaný zákon, který umožňuje extrémně zvýhodněné výkupní ceny solární elektřiny, podle ministra Chalupy bude v důsledku stát daňové poplatníky bilion korun.

„Zelená ideologie sehrála ne zrovna efektivní roli. V Bruselu se snažíme vysvětlovat, že nastavení parametrů někde od stolu přináší šílené výsledky jako třeba tohle,“ uvedl Chalupa.

Důsledky v praxi jsou jasné. „Daňoví poplatníci zaplatí až bilion korun kvůli tomuto nesmyslnému nápadu. Proti tomuto zákonu byl tehdy v parlamentu celý klub ODS,“ řekl dále ministr.

Problém s fotovoltaikou už podle Chalupy mohl řešit Martin Bursík, ale především šlo o nereakci úřednické vlády Jana Fischera.

Poslankyně a stínová ministryně životního prostředí za KSČM Kateřina Konečná necítí za tento problém spoluzodpovědnost. „Komunističtí poslanci dlouhodobě upozorňovali na to, že tento problém může nastat. Už od roku 2008 byly signály, že je něco špatně. Jen v loňském roce to lidi stálo na cenách energií 42 miliard korun, to jsou šílená čísla,“ upozornila Konečná.

Zelení prý chrání krajinu, ale nechali zničit krajinu

Moderátor Jan Punčochář chtěl od Tomáše Chalupy vědět, jaké jsou dopady solární energie pro lidi, co z toho občané mají. „Mohou mít dobrý pocit, že něco dělají pro životní prostředí, ale já toho moc zastáncem nejsem. Hlavní je, že je to součástí evropské legislativy. Pravděpodobně ale úmyslně došlo k tomu, že byla cena tak vysoko nastavena záměrně,“ míní ministr.

„Nechápu takzvané Zelené, když chtějí chránit krajinu, že připustili, aby byla česká krajina zanesena solárními panely, na jiné straně větrníky a řepkou. To je zajímavá představa ochrany krajiny.

Podle Konečné ale ODS prý pokračuje v politice nečinnosti. „Solární exces pořád ještě neskončil, bude velký problém s likvidací solárních panelů. Když se tím nebudeme zabývat, tak fotovoltaické panely na polích nakonec zůstanou a likvidovat to zase bude muset stát,“ varovala komunistická poslankyně.

To však ministr dokonce připustil. Podle jeho slov panely nakonec nebudou muset likvidovat podnikatelé, ale stát prý zajistí prostředky k tomu, aby likvidaci mohly zajistit obce.

Fischerova vláda nekonala

Podle Konečné je budoucností jaderná energetika. "Ta nás nebude stát tolik jako fotovoltaika a nevypouští tolik nečistých látek do ovzduší jako uhelné elektrárny. Měli bychom zavést zákony, které zajistí energetickou soběstačnost České republiky,“ uvedla.

K tomu, jak řekl Chalupa, nebude potřeba ani prolomení těžebních limitů. „Rozvoj elektrárenství i teplárenství je možný bez prolomení těžebního limitu, technologie na to budou,“ je ministr přesvědčen.

„Náboženská představa, že fotovoltaikou a dalšími nápady zachráníme planetu, je zcela nesmyslná. Došlo k absolutnímu zneužití na začátku možná dobrého nápadu. Selhal stát, selhaly i regulace a nekonala vláda pana Fischera,“ zopakoval ministr za ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…