Párty u vás doma?! Myslete hlavou! Na*raný Hamáček ostře při vyhlášení „nekarantény“. A hospody se stolkem mezi dveřmi? Pivo? A mrazivý novinář na Babiše...

16.03.2020 0:21

Vláda vyhlásila kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru „karanténu” pro celou Českou republiku, oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda o tomto kroku jednala několik hodin. Ministr vnitra Jan Hamáček apeloval na občany, aby zákaz neobcházeli tím, že budou na zahrádkách pít pivo ve dvaceti lidech, jak to bylo k vidění o víkendu. Na novinářský dotaz ohledně kontrol pak již evidentně rozladěný prohlásil, že nechce zavádět policejní represi.

Párty u vás doma?! Myslete hlavou! Na*raný Hamáček ostře při vyhlášení „nekarantény“. A hospody se stolkem mezi dveřmi? Pivo? A mrazivý novinář na Babiše...
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš ve vysílání ČT24.

Vláda svým usnesením zakázala volný pohyb osob na území České republiky od pondělní půlnoci do 24. března 6. hodiny ranní. Samozřejmé jsou výjimky: cesty do zaměstnání či výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné čnnosti, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými. Lidé si mohou také dojít na nákup, doplnit si pohonné hmoty, případně zamířit do zdravotnických zařízení či si vyřešit neodkladné úřední záležitosti. Úřady však musejí mít celý příští týden omezený provoz, přibližně na tři hodiny denně.

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí

Nadále mohou být vykonávána povolání nebo činnosti sloužící k zajištění bezpečnosti, vnitřního pořádku a řešení krizové situace, zajištění ochrany zdraví, poskytování zdravotní nebo sociální péče včetně dobrovolnické činnosti, duchovní péče, veterinární péče, veřejné hromadné dopravy a další infrastruktury nezbytné k obstarávání základních služeb obyvatel, zásobování a rozvážkové služby. Chodit se může také do parků.

Osobám pobývajícím na území České republiky vláda nařizuje omezit pohyb na veřejnosti na dobu nezbytně nutnou a pobývat v místě svého bydliště.

Zaměstnavatelům pak vláda doporučila práci na dálku, je-li to u zaměstnanců možné. Při kontaktu s ostatními osobami se doporučuje ve veřejných prostorách odstup nejméně dva metry či využívat z hygienických důvodů přednostně bezhotovostní platební styk.

„Nejde o domácí vězení. Nevypukne žádná policejní represe,“ poznamenal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle jeho slov jde sice o razantní opatření, ale jde o cestu, jak projít tím nejhorším obdobím. „Respektujte toto rozhodnutí, poslechněte pokyny příslušníků bezpečnostních sborů. Jsou povoláni vojáci i celníci,“ dodal.

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19867 lidí

Babiš pak upřesnil, že nejde o karanténu. „Karanténa znamená, že lidé jsou zavření doma. My karanténu nezavádíme, omezujeme volný pohyb osob," uvedl.

„Rozhodování vlády nebylo lehké, ale chceme ochránit vaše zdraví, vaše rodiny,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Vláda odsouhlasila opatření Ministerstva financí, která se týkají posunutí termínu pro daňová přiznání k dani z příjmu. Zároveň ministerstvo nebude udělovat některé pokuty. 
 
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) pak oznámil zákaz provozu taxislužeb – klasické taxislužby fungovat mohou, sdílené služby nemohou vozit lidi, mohou však rozvážet jídlo. Zavírají se také elektroprodejny. „Ruší se modré zóny v rámci obcí,“ dodal. „Uzavření obchodů a zákaz služeb se nevztahuje na autoservisy, zahrádkářství, prodej jízdenek, květinářství nebo prodej zdravotních prostředků,“ seznámil také s novinkami Havlíček.
 
„Jsem rád, že vláda přijala tato opatření,“ sdělil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podle jeho slov je 293 nakažených pacientů. „Zavádíme pracovní povinnost pro studenty 5. a 6. ročníku lékařských fakult,“ uvedl.

První dotaz České televize směřoval k tomu, zda lidé mohou vyjít sami na procházku a kdo bude celou situaci kontrolovat. „Policie určitě nevyklízí pole,“ odmítl, že by policie přestala kontrolovat na ulicích. „Dodržování karantény bude kontrolovat jak městská, tak státní policie,“ sdělil Hamáček. Zakázání procházek určitě není. „Je možné jít na procházku nebo do přírody. Je potřeba ale na minimum omezit mezilidský kontakt,“ zdůraznil Hamáček a odmítl, aby lidé seděli na předzahrádkách a dávali si pivo. „Nepředpokládám, že po tomto opatření bude na Václavském náměstí jakýkoliv dav,“ zdůraznil velmi rázně Hamáček.

„Je to o lidech, každý musí uvažovat, co dělá a jak se chová,“ láteřil Hamáček. „Nikdo z nás nechce Itálii,“ zdůrazňoval a vyžadoval, aby lidi chodili jen do práce, nakoupit si a chodili do parku a neshlukovali se na zahrádkách po 20 lidech či nepořádali párty 40 lidí doma. 

„Lidé by měli zapojit selský rozum, že když to pár dní vydržíme, je šance virus zastavit,“ zdůrazňoval Hamáček. Apeloval tak na chování lidí. „Nechceme nikoho šikanovat,“ sdělil. 

Ministr Havlíček následně odpověděl, že restaurace mohou dále vydávat jídlo z okénka. „Zaregistrovali jsme, že začaly vznikat samizdatové restaurace a hospody," podotkl Havlíček k víkendovému trendu, kdy si restaurace dávaly stolek do dveří a prodávaly občerstvení s tím, že zákazník sice nesmí vstoupit do prostoru restaurace, ale jídlo si může odnést domů. „Nemůžeme zabránit tomu, aby to restaurace udělala, ale můžeme zabránit tomu, aby se tam lidé shlukovali,“ popsal Havlíček, že není možné, aby si lidé zde sedli a ve 20 lidech popíjeli pivo.

Další dotaz směřoval na premiéra, zda se omluví redaktorovi Novinek.cz za to, že měl napsat vylhaný článek ohledně testování na koronavirus. Měl jej nazvat dokonce provokatérem. Novinář byl testován na koronavirus až po medializování případu, i když se podle svých slov dožadoval testu dříve. A je pozitivní na koronavirus. „Já jsem oznámil, když jsem telefonoval se všemi nemocnicemi, že Bulovka začala stavět stan a začne odebírat vzorky od lidí. A byl napsán článek, který to celé zpochybnil. Já jsem navštívil nemocnici a to, co jsem řekl, mi řekl pan ředitel. Není důvod, abych se omluvil. On to dá na papír,“ sdělil Babiš.

„Nevadí vám, že ústřední krizový štáb neřídíte vy, ale řídí jej pan Prymula?“ zeptala se ministra vnitra reportérka TV Prima. Vláda totiž dnes rozhodla o aktivaci ústředního krizového štábu kvůli šíření nového typu koronaviru, v jehož čele je právě epidemiolog  a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Měli jsme o tom ve vládě celkem dlouhou diskusi. Respektuji rozhodnutí vlády. Pan profesor je odborníkem v oblasti, která je nyní kritická. Není prostor na to, abychom se dohadovali,“ sdělil Hamáček.

Závěrečný dotaz reportérky TV Prima pak Hamáčka rozčílil. Ptala se jej, co lidem hrozí při porušování zákazu. „Lidem hrozí to, že někoho nakazí a on pak umře a jim to bude celý život líto. To je to, co jim hrozí,“ byl rozčílený Hamáček. Chce, aby lidé uvažovali hlavou. „Když lidé budou poslouchat, máme velkou šanci, že to zvládneme. Když ne, dopadneme jako Itálie,“ varoval Hamáček závěrem.

Anketa

Má opozice pravdu, že Babišova vláda selhala při shánění roušek a respirátorů?

12%
88%
hlasovalo: 19867 lidí

V Česku je nyní 293 potvrzených případů nákazy novým koronavirem. Ráno to bylo 214 případů. V sobotu večer byl počet pacientů nakažených koronavirem 189. Dnešek je tak dnem, kdy přibylo nejvíc případů.

Vláda už zavedla v minulých dnech mnohá omezení, která zasáhla i běžný život. Uzavřena je například část obchodů a služeb, zavřené jsou vyjma takzvaného prodeje z okna ven restaurace, bary a další podobná zařízení. Zavřely školy, divadla, kina i jiné kulturní instituce. Omezení se týkají i cestování do zahraničí, od půlnoci bude platit úplný zákaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…