Pavel Bém si přečetl slova Ivana Langera. A zamyslel se

19.11.2013 12:37

Bývalý místopředseda ODS Ivan Langer se pro ParlamentníListy.cz rozpovídal o problémech strany, kterou v politice reprezentoval. Jeho úvahy inspirovaly bývalého pražského primátora Pavla Béma, který rovněž jednu dobu nosil neformální titul „korunního prince“ ODS. Podle něj je ODS přes všechny problémy poslední stranou, která hájí lidskou svobodu.

Pavel Bém si přečetl slova Ivana Langera. A zamyslel se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Dvacet dva let se podle něj ODS prezentovala jako strana obhajující svobodu. V posledních volbách ale bylo toto slovo nahrazeno Svobodou s velkým „S“, tedy známým porodníkem a někdejším pražským primátorem.

„Možná i to je důvod, proč pro ODS skončily tyto volby politickým debaklem. Nehovořím o 'politickém marketingu', daleko spíše o tom nejryzejším politickém cíli – obhajobě skutečné svobody ve všech možných politických, společenských či občanských kontextech,“ píše Svobodův předchůdce.

Celý text Pavla Béma ZDE

ODS podle něj přestala hájit hodnoty občanské i podnikatelské svobody, přestala bránit hodnotu svobody a místo toho začala vychovávat a dělit svět na hodné a zlobivé „korupčníky“. „Ivan Langer má naprostou pravdu. Ti, kteří tak činili a proto přivedli ODS k sedmiprocentnímu volebnímu debaklu, musí z kola ven,“ píše Bém dále. Za neúspěch se v politice podle něj platí.

Pokud toto ODS nepochopí, je podle Béma na cestě do „věčných lovišť“. Bývalý pražský primátor si klade otázku, co pak bude se svobodou. „Kdo by hájil v české politice zájmy všech těch, kteří stále věří, že stát se skládá z jednotlivců, a že právě svobodné a efektivní konání těchto jednotlivců je základním pilířem nejenom dobře fungujícího, ale především bohatého a prosperujícího státu?“ ptá se.

Nadcházející čtvrtrok proto Bém vnímá jako klíčový. V něm se podle něj rozhodne nejen o tom, který hezký úsměv bude reprezentovat  ODS na billboardech, ale také o tom, kdo bude bojovat za svobodu. ODS je podle něj stranou, která se sice postupně ztrácí, ale je pořád snad jedinou, pro kterou ještě obsah slova „svoboda“ něco znamená.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…