Pavel Šafr: Miluji Tibet, podporuji dalajlámu. Za současné nadvlády buranství je třeba to říci nahlas

09.08.2015 20:52

Šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr se na sociální sítí Facebook rozepsal o dalajlámovi. Ocenil, že tibetský duchovní vůdce přijal delegaci z České republiky u příležitosti svých narozenin a přislíbil, že znovu přijede do Prahy. Šafr konstatoval, že má rád Tibet, jeho kulturu i dalajlámu a je třeba je podpořit v době, kdy prezident Zeman jede do Číny. Do té Číny, která Tibet již desítky let okupuje.

Pavel Šafr: Miluji Tibet, podporuji dalajlámu. Za současné nadvlády buranství je třeba to říci nahlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Dokud byli představitelé České republiky vstřícnější k vnímání situace v Tibetu, Šafr prý nepovažoval za nutné se k tomu vyjadřovat, ale po odklonu české politiky od otázek lidských práv, v něž je třeba zahrnovat i otázku Tibetu, cítí šéfredaktor potřebu dalajlámu podpořit.

„On je představitelem krásné a hluboké kultury a také je vůdcem znásilněného národa. Tento cynický svět se odvrátil od slabých a utlačovaných a pohrdá krásou a duchovní hloubkou. Proto jsem na straně dalajlámy, a nikoli na straně prezidenta Zemana, který pojede do Číny mávat čínským tankům na náměstí, jemuž vévodí gigantický portrét Mao Ce-tunga. Masového vraha a totálního debila. Zeman se mu určitě pokloní. Mám rád dalajlámu,“ konstatoval Šafr.

V následné bohaté diskusi jedna z dam konstatovala, že jen čekala, kdo zase vytáhne na Miloše Zemana tenhle kýč. Zaznělo také, že okupační síly Číny Tibet fakticky pozvedly, neboť zrušily tamní feudální a relativně kruté zřízení.

Na oboje Šafr zareagoval. Obranu práv slabších prý rozhodně nepovažuje za kýč. A i kdyby to kýč byl, autor se k němu plně hlásí. Pokud jde o poznámku o někdejším feudálním zřízení v Tibetu, podle Šafra nic nedává Číně právo, aby začala okupovat tuto zemi, i kdyby myšlenka s feudálním zřízením byla sebepravdivější.

Šafr doslova napsal:

V této době nadvlády buranství a cynismu velmi rád podporuji své přátele, kteří navštívili dalajlámu. Kdysi, když byl tento styl součástí oficiální politiky státu, neměl jsem důvod se k akcím na podporu Tibetu veřejně vyjadřovat. Dneska, když jsme v menšině, tak je třeba otevřeně říci, že miluju Tibet a podporuji dalajlámu. On je představitelem krásné a hluboké kultury a také je vůdcem znásilněného národa. Tento cynický svět se odvrátil od slabých a utlačovaných a pohrdá krásou a duchovní hloubkou. Proto jsem na straně dalajlámy, a nikoli na straně prezidenta Zemana, který pojede do Číny mávat čínským tankům na náměstí, jemuž vévodí gigantický portrét Mao Ce-tunga. Masového vraha a totálního debila. Zeman se mu určitě pokloní. Mám rád dalajlámu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…