Pavel jmenoval Hladíka. A ten jede: V ČR se otepluje dvakrát rychleji než na celé Zemi. Green Deal!

10.03.2023 18:27 | On-line

Nový ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) pro Radiožurnál své ministerstvo vnímá jako budoucnost České republiky. Klimatická změna je podle něj fakt, z Green Dealu mají lidé strach kvůli populistům. V plánu má kampaň na osvětu lidí ohledně klimatických změn. Spotřebovávat dál neobnovitelné zdroje nelze, říká ministr.

Pavel jmenoval Hladíka. A ten jede: V ČR se otepluje dvakrát rychleji než na celé Zemi. Green Deal!
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Petr Hladík byl dnes jmenován prezidentem Petrem Pavlem ministrem životního prostředí. V rozhovoru pro Radiožurnál rozvíjí vize pro své ministerstvo. To označuje za ministerstvo budoucnosti, vzhledem k tomu, že je zásadním ministerstvem pro určení toho, jak bude vypadat příroda České republiky v nadcházejících desetiletích a jak odolná budou česká města proti klimatické změně.

Klimatická změna je podle Hladíka faktem. Země se otepluje, v Česku dle jeho slov dokonce 2× rychleji než na celé zeměkouli. „Před třiceti lety tu zimy vypadaly jinak, teď se na horách málem nedá lyžovat. Na lesní požáry ČR dříve také nebyla zvyklí, nejsme Španělsko,“ říká Hladík. Green Deal je podle něj důležitou dohodou. „Chci především zdůraznit, že je to (Green Deal) dohoda pro budoucnost, nebo chceme-li dohoda pro život,“ prohlašuje. Klimatická změna je realitou a Hladík na ni chce města v ČR připravit i snížením emisí CO2.

Obavy mnoha občanů si vysvětluje zastrašováním populistických politiků, jmenovitě zmínil Václava Klause. „Je naší odpovědností – jak vlády ČR,, tak Ministerstva životního prostředí, abychom dokázali dostatečně vysvětlit, proč tyto kroky děláme, jakým způsobem je děláme a jakým způsobem ovlivní naši budoucnost,“ říká a dále připomíná, že již schválený balíček opatření přinese i spoustu peněz. Například na výměnu kotlů a zateplování, ale také sociálně klimatický fond, který bude mít za cíl zajistit, že na transformaci České republiky nikdo nezchudne. Za důležitý podíl transformace vnímá i šetření na energiích. Na Green Dealu se tak podle něj podílí už teď každý, kdo si nechá třeba zateplit dům či vymění okna.

Hladík se nebojí kritiky Green Dealu ze strany ODS. Prohlašuje, že vychází z vládního programového prohlášení, na kterém se shodly všechny koaliční strany. Prohlášení vnímá Green Deal jako potenciál pro ČR a potenciál pro změnu energetiky a transformace hospodářství. „Celá vláda to takto bere... jako fakt,“ míní nový ministr.

Pokud chce lidstvo dál žít na planetě Zemi, neexistuje podle Hladíka jiná alternativa, než se na změny klimatu připravit. Plánuje i osvětovou kampaň, která lidem přiblíží, co vše klimatické změny znamenají a jak se proti nim dá bojovat.

Data a informace ohledně těchto změn čerpá od Akademie věd i od Czechglobe – Ústavu výzkumu globální změny. „Já jsem reprezentant lidové strany. Nám jde opravdu o budoucnost. My jsme – často se tak nazýváme – jsme zeleným a sociálním svědomím této vlády a nám jde opravdu o ty příští a budoucí generace,“ prohlásil Petr Hladík. A nechal se slyšet, že spotřebovávat neobnovitelné zdroje planety je stejně špatné, jako spotřebovávat na dluh prostředky finanční. V plánu je i rozvoj distribuční sítě v oblasti elektromobility.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nová doba., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 10.03.2023 18:55:19
Člověk prověřovaný policí, kterému prováděli domovní prohlídku v souvislosti s korupcí a kupčením městských bytů v Brně, nám bude dělat ministra. Přes kritiku a nejmenování do funkce prezidentem Zemanem, je dnes Hladík již křišťálově čistý. Vypadá to, že pokud stojí na té správné straně, zákony pro něj neplatí.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…