Pavel navrhl na soudce ÚS advokátku Dolanskou Bányaiovou a soudce Kühna

26.10.2023 20:00

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. Hrad to dnes uvedl na webu. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.

Pavel navrhl na soudce ÚS advokátku Dolanskou Bányaiovou a soudce Kühna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

Dolanská Bányaiová působí jako advokátka téměř dvacet let, svoji praxi zaměřuje především na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Podporu její nominaci vyjádřilo představenstvo České advokátní komory. „Jsme si jisti, že je důstojnou zástupkyní advokátního stavu a splňuje veškerá profesní i lidská kritéria kladená na ústavní soudce a soudkyně,“ sdělil ČTK předseda komory Robert Němec. Věří tomu, že prezident do budoucna nominuje na ústavní soudce další osobnosti z řad advokátů.

Podle životopisu na webu advokátní kanceláře Bányaiová Vožehová zastupovala kandidátka několik společností v řízeních před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v řízeních o soudním přezkumu vydaných správních rozhodnutí včetně řízení před tribunálem EU. Působí také na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, zapsána je na seznamu rozhodců Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře.

Kühn je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zhruba patnáct let je soudcem Nejvyššího správního soudu. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Kühn se v minulosti také podílel na činnosti legislativní rady vlády, byl také asistentem soudce ÚS.

V předchozím desetiletí byl Kühn jedním z expertů Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) na podporu právní reformy v Moldavsku a Albánii a hlavním expertem programu Rady Evropy (HELP) pro vzdělávání v oblasti soudcovské argumentace a aplikace evropské úmluvy v Polsku, Rumunsku, Bosně a Hercegovině a Bulharsku, uvádí na webu Právnická fakulta Univerzity Karlovy.

Pavel už jmenoval ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, který se stal předsedou ÚS, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici. Další Pavlův nominant, Simon, nezískal podporu Senátu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…