Pavel se setkal s Macronem

17.02.2023 17:14

Vítěz prezidentských voleb Petr Pavel se v pátek před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference sešel v bavorské metropoli s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Zvolený český prezident s francouzským lídrem hovořil o vizích svého prezidentství, mezi nimiž má být i posílení prestiže Česka v zahraničí, či o pohledu Francie na mírovou dohodu pro Ukrajinu. „Ukončení války je zásadní i pro nás,“ zdůraznil Pavel po setkání s Macronem.

Pavel se setkal s Macronem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí
Pavel se s Macronem sešel v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, kde se Mnichovská bezpečnostní konference koná. Na jednání ho podle ČTK doprovázel mimo jiné český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka a zvolený prezident ještě před odjezdem do Mnichova řekl, že tuto významnou bezpečnostní akci chce využít k navázání kontaktů pro svou budoucí roli hlavy státu.

„Těší mě, že o setkání na Mnichovské bezpečnostní konferenci měl zájem prezident Emmanuel Macron. Zajímaly ho vize mého prezidentství, k nimž patří i snaha překonávat konflikty, spojovat společnost či posílit prestiž Česka v zahraničí,“ shrnul po setkání Pavel na svém twitteru.

Připojil, že se francouzské hlavy státu ptal i na pohled týkající se mírové dohody a bezpečnostních záruk pro Ukrajinu. „Protože ukončení války je zásadní i pro nás,“ zdůraznil zvolený český prezident.

S francouzským prezidentem se tři dny před prvním kolem českých prezidentských voleb na začátku ledna krátce sešel Pavlův protikandidát a bývalý premiér Andrej Babiš. Francouzská média to tehdy spojila s Babišovou předvolební kampaní, předseda hnutí ANO pak Macrona často zmiňoval v předvolebních debatách.

„Jsme přátelé,“ prohlásil Babiš o Macronovi, jehož krátce předtím označil za „hlavního lídra Evropy“, a sdílel tehdy též fotografii vzájemného objetí.

Po odpoledním zahájení konference má Pavel naplánována setkání s prezidentem Litvy Gitanasem Nausédou, s britským ministrem obrany Benem Wallacem, s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou, s europoslancem Manfredem Weberem a s britským historikem Timothym Gartonem Ashem. Večer se sejde také s českým ministrem zahraničí Janem Lipavským, který je rovněž v Mnichově.

Večer se Pavel zúčastní také slavnostní večeře pro šéfy států a vlád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

může nám někdo kompetentní sdělit, proč OBČAN Pavel courá po světě a vydává se za prezidenta?! Dva prezidenty nemáme. Jen Zemana., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevčelka , 17.02.2023 19:43:07
tak z jakého titulu občan Pavel vystupuje na všech jednáních? A žádám autora článku, aby nepoužíval ve spojitosti s Pavlem jmenování "český prezident". Český prezident je Miloš Zeman.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…