Pavlův horký kandidát: Taky od vojáků, taky komunista, a ještě k tomu chvilkař. Odhaleno

19.04.2023 20:10 | Ze sítí

Ústavní soud České republiky je politickou institucí, říká Bobošíková. Prezident Petr Pavel se podle ní neřídí vlastními kritérii na výběr kandidátů na soudce Ústavního soudu. Mezi tato kritéria patří generační a genderová různost, hodnotová orientace a osobní integrita. Prezidentem zvolený kandidát, soudce Josef Baxa, podle Bobošíkové nesplňuje ani jedno z nich. Kdysi se hlásil do KSČ, nyní podporuje Milion chvilek. Pod jménem své manželky Evy jim měsíčně přispívá pětistovkou, odhalila Bobošíková. Učí na právech v Plzni, ohledně tamního studia jeho dcery kolují nejasnosti.

Pavlův horký kandidát: Taky od vojáků, taky komunista, a ještě k tomu chvilkař. Odhaleno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Petr Pavel

„Byli to právě soudci Ústavního soudu, kdo v roce 2009 zrušili předčasné volby, a tím změnili Českou politickou scénu. Byl to Ústavní soud, kdo rozhodl o ztrátě suverenity ČR, když naznal, že Lisabonská smlouva není proti ústavnímu pořádku naší země. Byli to ústavní soudci, kdo ovlivnili výsledek minulých voleb do Poslanecké sněmovny,“ uvádí politička a moderátorka Jana Bobošíková důležité momenty a rozhodnutí Ústavního soudu a jejich činitelů v minulosti ČR. Připomíná, že v minulých volbách získalo největší počet poslanců hnutí ANO, vládní koalici však vytvořilo hnutí SPOLU a dvojkoalice Pirátů a Starostů a nezávislých. Z těchto rozhodnutí Ústavního soudu podle ní vyplývá, že Ústavní soud České republiky je politickou institucí. Bobošíková se u tohoto tvrzení odkazuje i na slova končícího předsedu Ústavního soudu Petra Rychetského: „Nepochybné je, že Ústavní soud – ať se to zdá nebo nezdá – je svrchovaně politickou institucí.“

Nové kandidáty vybírá nově zvolený prezident Petr Pavel, který tvrdil, že proces jejich výběru bude pro veřejnost zcela transparentní a založen na shodě jeho a Senátu. Podle předsedy ústavně-právního výboru Senátu však prezident se senátory své návrhy nekonzultoval.

Pavel představil i svá kritéria pro výběr těchto kandidátů. „Dalším požadavkem bude také různost generační a genderová. Tak aby bylo zastoupeno pokud možno širší spektrum věkových kategorií a samozřejmě obě pohlaví,“ říká a doplňuje, že dalším kritériem bude i „hodnotová orientace a světonázor“, aby v Ústavním soudu měli zastoupení jak lidé s konzervativnějšími, tak i liberálnějšími hodnotami. „To všechno musí být samozřejmě podtrženo osobní integritou kandidátů a jejich obecným uznáním nejenom u odborné veřejnosti, ale pokud možno ve veřejnosti obecně,“ řekl prezident.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Prvním kandidátem Petra Pavla a podle Bobošíkové favoritem na funkci předsedy Ústavního soudu je soudce Josef Baxa. Bobošíková zpochybňuje, že by tento kandidát prezidentova kritéria splňoval, už jen tím, že je mu 63 let – což je jen o dva roky méně, než je průměrný věk všech dosavadních soudců Ústavního soudu. „Soudce Baxa, stejně jako prezident Pavel, pochází z vojenské rodiny. Otcové obou byli vojáky z povolání a oba se také včas stali kandidáty členství Komunistické strany československé,“ připomíná Bobošíková jeho minulost, přičemž už jen jeho kandidatura do KSČ podle ní vypovídá něco o jeho hodnotách a světonázoru, který podle slov Bobošíkové s prezidentem Pavlem sdílí. „Josef Baxa jako kandidát KSČ musel dodržovat zásady komunistické morálky a být oddaným komunistou,“ říká a vyčítá, co vše tehdy kandidát na člena strany musel splňovat. Kandidát tehdy musel souhlasit například s tím, že vůdčí úloha KSČ je zakotvena už v ústavě. Musel dbát na výchovu lidu v komunistických idejích a musel chovat kladný vztah k SSSR.

Podobnost mezi prezidentem a Baxou tímto podle Bobošíkové nicméně nekončí. „Zatímco Petra Pavla v jeho prezidentské kandidatuře podporoval Milion chvilek, Josef Baxa jako soudce Nejvyššího správního soudu se na akcích Milionu chvilek sám osobně angažoval,“ sděluje Bobošíková s tím, že zákon soudcům výslovně přikazuje, aby se při výkonu funkce, ale i v občanském životě neúčastnili ničeho, co by důstojnost soudcovské funkce mohlo narušovat, a ohrozit tak důvěru v nestranné rozhodování soudů. „To pro soudce Baxu neplatí…,“ usnesla se moderátorka. „Chodil na protivládní demonstrace, kritizoval tehdejšího premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana a netajil se obdivem k organizátorům demonstrací Milionu chvilek,“ zdůrazňuje Bobošíková.

„Pavlův kandidát Baxa také ze svého bankovního účtu každý měsíc posílá jménem své manželky Evy na účet Milionu chvilek pětistovku,“ zjistila Bobošíková. Eva Baxová podepsala i předvolební výzvu od Milionu chvilek s názvem „Potřebujeme prezidenta“.

„Předsedou Ústavního soudu se chtěl stát už dlouho a do této funkce si ho už také dávno vyhlédl Pavel Rychetský,“ zmiňuje Bobošíková. Rychetský si podle jejích slov Josefa Baxu vybral za svého nástupce a jako takového ho i prezidentovi doporučil.

Bobošíková podrobila zkoušce i Pavlovo poslední kritérium pro kandidáta na ústavního činitele – osobní integritu. „Soudce Baxa působí jako pedagog na plzeňských právech. To je ta škola, která proslula svými rychlostudenty, mezi nimiž vynikala kauza rigorózní práce poslance za ODS a dalšího možného Pavlova kandidáta na soudce Ústavního soudu Marka Bendy nebo dětí zastřeleného kmotra podsvětí Františka Mrázka,“ říká Bobošíková a uvádí, že ve stejné době na školu chodila i dcera Josefa Baxy. Ta podle tehdejších zpráv z tisku byla přijata na školu i přesto, že získala u přijímacích zkoušek nula bodů. Následně byla ze školy vyhozena, a poté – podle Bobošíkové záhadně – znovu přijata. Baxa se měl tehdy sám snažit o to, aby média o zpětném přijetí jeho dcery na školu nepsala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…