Peake a její uskupení odpoledne oznámí svůj název

03.05.2012 12:39

Politické uskupení vicepremiérky Karolíny Peake a "odpadlíků" z Věcí veřejných dnes odpoledne oficiálně oznámí svůj název. Podle informací ČTK půjde o jediné zkratkové slovo. Název uskupení bude znám po 15:00, uvedl jeho mediální zástupce Miloš Skácel. Do té doby se prý žádný člen nové platformy nebude k podrobnostem vyjadřovat.

Peake a její uskupení odpoledne oznámí svůj název
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Uskupení dosud žádný název nemá, oficiálně se o něm mluví jako o platformě, jejíž hlavní představitelkou je vicepremiérka Peake. Podle zdrojů ČTK by se název měl odkazovat k "něčemu liberálnímu". Poslanec Jiří Rusnok dnes uvedl, že jméno bude "zvučné a nadčasové".

Nelichotivé nápady opozice

Oficiální název skupina poslanců potřebuje k tomu, aby mohla platformu zaregistrovat jako regulérní politickou stranu. K tomu je nutné shromáždit alespoň tisíc podpisů pod petici, která vznik nové strany požaduje. Se sháněním podpisů chce uskupení začít co nejdříve. Platforma vytvořená kolem Peake a ministrů či poslanců, kteří ji následovali při odchodu z VV, je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila právě Věci veřejné, které přešly do opozice. Nová koalice v pátek získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery. Peake má na své straně dalších sedm poslanců. Tři poslanci VV zůstali ve straně, za níž byli zvoleni do sněmovny. Slíbili ale podporovat vládu v bodech, které se shodují s jejím programovým prohlášením a principy VV.

Za zmínku stojí, že při posledním hlasování o důvěře vládě dávali opoziční poslanci Peake návrhy, jak by mohla svou stranu pojmenovat. Žádný z návrhů však nebyl příliš lichotivý a vždy naznačoval, že Peake jde toliko o udržení prestižní funkce ve vládě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …