Pehe: Nečas ve šlépějích Špidly. V roli premiéra je ztracen

27.12.2010 22:28

I když předsedu vlády Petra Nečase oslabila až korupční kauza na ministerstvu životní prostředí, politolog Jiří Pehe ve svém blogu míní, že premiérův pád byl téměř nevyhnutelný i bez tohoto případu.

Pehe: Nečas ve šlépějích Špidly. V roli premiéra je ztracen

Po hlasování o nedůvěře vládě se ozývaly hlasy, že v čele vládní koalice formálně stojí Petr Nečas, ale pohromadě ji drží prezident Václav Klaus, jemuž premiér ponechal pozici vrchního arbitra nad tajnou dohodou z Hradu. Někteří komentátoři dodávají, že Nečas fakticky skončil i v čele ODS, kde by také Klaus mohl vyplnit mocenské vakuum.

„K Nečasovu oslabení přispěla korupční kauza na ministerstvu životního prostředí, ale pád Nečase byl eventuálně téměř nevyhnutelný i bez této kauzy," tvrdí politolog Jiří Pehe ve svém blogu a připomíná, že po odstranění Mirka Topolánka z čela ODS byl Nečas volbou, která se českým stranám opakovaně nevyplácí. Byl totiž, podobně jako před ním Vladimír Špidla v ČSSD, především politikem „druhé řady".

Nečas je povahou spíš vysoký úředník než stranický vůdce

Dodává ale, že označení politik „druhé řady" neznamená druhořadý, ani to není míněno pejorativně. „Jsou politici, kteří dokáží vést, neboť mají přirozenou autoritu i charisma. Ti ale potřebují lidi, jako je Nečas, kteří jsou svoji povahou spíše vysokými úředníky a svojí prací v kuloárech zajišťují lídrům zázemí. Stanou-li se ale souhrou okolností sami ´lídry´, obvykle je převálcují jak političtí šíbři ve straně, tak talentovanější politici v čele ostatních stran," upozorňuje Pehe.

„Nečas by se hodil například na pozici eurokomisaře, v níž se osvědčil i Špidla. V roli premiéra a stranického vůdce je ovšem ztracen," domnívá se politolog. Jednak proto, že nedokáže čelit mafiózním strukturám ve své straně, ale i tím, že si zvolil za spojence Klause. „Ten má Nečase dokonale přečteného, a i proto mu stačila jedna větší krize, aby si z premiéra udělal politickou rohožku před hradním vchodem," podotýká Pehe.

Když neuspěl rozený lídr Topolánek, spásou může být už jen otec-zakladatel

Není se proto co divit prezidentovu logickému tvrzení, že je Nečas skvělý premiér, k němuž není alternativa. „Nečasova éra skončila stejně rychle, jako skončil kdysi Špidla, který neměl v souboji se zemanovci a grossovsko-kmotrovským prostředím v ČSSD nejmenší šanci. Kardinální otázkou pro ODS ovšem je, co dál?" ptá se politolog.

Poté co metastáze mafiánských praktik ve straně politicky nezastavil, když už na ně konečně začal upozorňovat, a následně politicky nepřežil, ani rozený lídr Topolánek, nabízí se jako zdánlivá záchrana už jen otec-zakladatel strany. „Otázkou je, zda hradní pán může ještě nabídnout takovou přidanou hodnotu, aby nakonec jen neasistoval u pohřbu strany, které kdysi pomohl na svět," uzavírá Pehe.

K věci:

Liška zuří i o Vánocích: Klaus přišel o morální kredit 

Nebýt Klause, Nečas by to neustál, soudí většina politologů 

Paroubek: Klaus je protektorem vlády, Nečas je zcela neschopný 

Foto: pwf.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …