Pekarová: Jsem hrdá na Schwarzenberga, pokračovatele Havla. Fiala je státník a osobnost

28.04.2021 10:36

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg obdržel Řád Jaroslava Moudrého udělený ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, je na knížete hrdá.

Pekarová: Jsem hrdá na Schwarzenberga, pokračovatele Havla. Fiala je státník a osobnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

Zakladatel TOP 09 Karel Schwarzenberg obdržel na ukrajinském velvyslanectví v Praze Řád Jaroslava Moudrého. Řád je pojmenován po knížeti Kyjevské Rusi, který tomuto státnímu útvaru vládl před tisíci lety.

Současná předsedkyně TOP 09 je na knížete hrdá.

„Jsem hrdá na čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga. Vždycky byl a vždycky bude pokračovatelem zahraniční politiky Václava Havla. Svým neúnavným bojem za svobodu a lidská práva hájí dlouhá léta prestiž České republiky ve světě,“ napsala Pekarová Adamová.

Nositeli tohoto řádu jsou vedle Schwarzenberga např. dnes již nežijící ruský opoziční politik Boris Němcov, který byl zavražděn, někdejší ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, někdejší polský prezident Bronislaw Komorowski, básník a občanský aktivista Dmytro Pavličko a další osobnosti.

Karel Schwarzenberg obdržel Řád Jaroslava Moudrého

Karel Schwarzenberg obdržel Řád Jaroslava Moudrého

Někdejší brněnský radní Matěj Hollan Markétu Pekarovou Adamovou označil za nesebevědomou holčičku. K tomuto názoru ho přivedla slova Pekarové Adamové v rozhovoru pro server Aktuálně.cz, kde konstatovala, že vrbětická krize ukázala, že Petr Fiala (ODS) bude lepším premiérem než Ivan Bartoš (Piráti).

„Dění kolem Ruska přesně ukazuje rozdíl mezi naší koalicí a koalicí Pirátů a STAN. My jediní máme za lídra skutečného státníka, osobnost, kandidáta na premiéra. Člověka, který ví, jak se v této situaci zachovat. Už v neděli jasně formuloval, jaká je naše pozice a co požadujeme po vládě. Budoucí český premiér musí mít jasno, kam patříme. Myslím, že Ivan Bartoš je v tomto směru oproti Petru Fialovi méně zkušený. Člověk, který je určitě dobrý ve sportu, přeji mu, aby udělal ještě víc kliků a výmyků, ale nynější krize ukázala, že Petr Fiala by byl lepší premiér. Pro naši zemi nejlepší,“ uvedla Pekarová Adamová.

A Hollan se neudržel.

„Shrnutí: Fiala je státník, protože jsme svolali my tři lídři tiskovku k Vrběticím hned na neděli dopoledne a Piráti ne. Ivan Bartoš dělá výmyky, zatímco Fiala je státník s lulkou (nevím, jestli si toho předsedkyně TOP 09 nevšimla, ale Ivan chodí na to workoutové cvičení v 6 ráno, kdy oni ještě spí, nebo si státník čte noviny),“ nešetřil Pekarovou Adamovou Hollan na sociální síti Facebook.

Jenže tím zdaleka neskončil a ještě viditelněji dal najevo, jak moc oceňuje Piráty na úkor pravicové koalice Spolu.

„Největší úspěch v politice: Fiala si se mnou potykal. Druhý největší úspěch v politice: Jurečka mě někdy veme na pivo. Nejlepší odpověď: ‚My jsme stále přesvědčeni, že volby skutečně vyhrajeme.‘ Těším se na její volební souboj s Olgou v Praze. Olga bude navrhovat 10 různých důležitých zákonů z oblasti sociální a jiný a Pekarová Adamová vykládat, jak ji kluci vzali jednou na pivo.“

Matěj Hollan promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…