Peklo kolem dalajlámy: Andrej Babiš si vybral stranu. Gazdík fotil. Vysokoškoláci se bouří. A mnohem více

19.10.2016 11:38

Tibetský duchovní vůdce dalajláma se dnes setkal s asi padesátkou poslanců a senátorů na setkání v Senátu. Setkání mimo jiné okomentoval předseda STANu Petr Gazdík. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pak vyjádřil k prohlášení ústavních činitelů ve věci schůzky ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou.

Peklo kolem dalajlámy: Andrej Babiš si vybral stranu. Gazdík fotil. Vysokoškoláci se bouří. A mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dalajláma s duchovním Tomášem Halíkem

„Dalajláma nám poslancům a senátorům dnes ráno na setkání v Senátu řekl: Lidé poznají upřímnost a kdo z Vás politiků to myslí upřímně a kdo ne. Bez lásky a upřímnosti v srdci je sebekrásnější projev jen na chvíli. Sebestředné cíle vše pokazí,“ uvedl Gazdík, jenž na svém profilu zveřejnil i snímky ze setkání.

Babiš se pak ve svém dnešním prohlášení zastal ministra kultury Hermana, od jehož chování se včera distancovali nejvyšší ústavní činitelé. „Vážím si Vás, pane ministře. Nebát se a nekrást, říkal Masaryk,“ uvedl na Twitteru Babiš. Pro server Aktuálně.cz pak uvedl, že Herman jej v minulosti také podpořil. „Postupně objevuji jeho svět a nevidím nic špatného na tom, že se setkal s dalajlámou, je to jeho soukromá věc. Absolutně nechápu, proč kolem toho vznikla taková hysterie,“ uvedl Babiš. 

Ten se dle svých slov neobává ani ohrožení obchodu s Čínou. „Obchodní bilance s Čínou je nepříznivá a nijak se nemění,“ podotkl Babiš. Závěrem dodal, že dalajláma rozhodně nemůže velkou Čínu nijak ohrozit. „A ani o to nijak neusiluje. Proč dělat takové prohlášení nejvyšších ústavních činitelů? Já tomu opravdu nerozumím,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Proti úterní deklaraci prezidenta, premiéra a předsedů obou komor se ozval například i rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, jenž vyzval k vyvěšení tibetských vlajek. Jak informoval server iDNES.cz, přidávají se postupně i další vysoké školy.

„Podnět rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka je reakcí na úterní prohlášení politiků, výzvou, jak s tím prohlášením vysoké školy mohou dát najevo nespokojenost,“ uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Tibetská vlajka zavlaje na školách dnes za pět minut dvanáct.

Původní text ZDE.

A podpis Bohuslava Sobotky na distancu vůči Hermanovi neunikl ani americkému novináři Eriku Bestovi na jeho webu FSfinalword.cz. „Bohuslav Sobotka měl včera jedinečnou příležitost přilákat k ‚nové‘ ČSSD mladé a městské voliče svým setkáním s dalajlámou, ale místo toho upřednostnil obchodní zájmy ČSSD, a. s.,“ myslí si Best. „Sobotka v USA káže havlismus, ale v Číně vlezdoprdelní komercialismus,“ dodal se slovy, že v tomto ohledu riskuje, že se z něj stane sociálnědemokratická verze Miroslava Kalouska, který sráží dolů TOP 09 svými padáky, co se neotevřely.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…