Pellegrini novým slovenským prezidentem

06.04.2024 23:40 | Monitoring

Slovensko si zvolilo nového prezidenta. Stal se jím současný předseda parlamentu a vládní strany Hlas Peter Pellegrini. Ve druhém kolem porazil bývalého šéfa slovenské diplomacie Ivana Korčoka. Nástupce Zuzany Čaputové vzešel podle očekávání z nejtěsnějšího souboje od zavedení přímé volby hlavy státu v roce 1999. S 1 409 255 hlasy získal 53,12 procent.

Pellegrini novým slovenským prezidentem
Foto: Screen Youtube
Popisek: Peter Pellegrini, zvolený prezident Slovenska

Oběma kandidátům dorazila podpora z Čech. Petera Pellegriniho osobně přijel podpořit Andrej Babiš, Korčokovi zase vyjádřila sympatie Danuše Nerudová, která si dokonce na vlastní fotografii za pomoci grafického programu přidělala jeho výrazné brýle. Ivan Korčok získal podporu zejména v Bratislavě a velkých městech. Podpořili jej také slovenští umělci. 

V průběhu volební kampaně odpovídali kandidáti na řadu otázek. V televizních debatách se přeli především v zahraniční politice, rozcházeli se v otázce pomoci Ukrajině. Rozdílné postoje vedly i k přerušení konzultací české a slovenské vlády. Zatímco Pellegrini označil přerušení mezivládních jednání za zbytečné, Korčok se vyjádřil, že pro kroky Fialovy vlády má pochopení. 

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17469 lidí

Pellegrini a jeho kolegové během kampaně označili Korčoka za možného prezidenta konfliktu a války, který by mohl vyslat vojáky bojovat na Ukrajinu, která se brání ruské ozbrojené invazi a obviňovali jej, že se bude snažit ihned po inauguraci vládu svrhnout, což si podle něj Slováci nepřejí.

Výsledek mohli ovlivnit voliči, kteří v prvním kole dali hlas politikovi Štefanu Harabinovi. Ten skončil třetí. Na Velký pátek uvedl, že se Peter Pellegrini přihlásil k jeho programu, který požaduje, aby Slovensko nebylo zataženo do války na Ukrajině.

Prezidentka Zuzana Čaputová v televizním projevu na závěr kampaně před sobotním rozhodujícím kolem přímé volby hlavy státu apelovala na voliče, aby vybrali takového kandidáta, který nejvíc odpovídá jejich názorům a hodnotám. Obava, že Slovensko někdo zatáhne do války, není namístě, pravila a vyjádřila lítost, že součástí kampaně před prezidentskými volbami bylo také „zahrávání si se strachem“, uvedl Deník N.

Před dvěma týdny zvítězil v prvním kole prezidenských voleb bývalý ministr zahraničí Ivan Korčok kandidující s podporou liberální a konzervativní opozice. Získal přes 42 procent hlasů. Z druhého místa postupil předseda Národní rady, expremiér a šéf strany Hlas Peter Pellegrini, který měl podporu strany Směr premiéra Roberta Fica. Podpořilo ho 37 procent hlasujících.

Ivan Korčok šel do boje o prezidentský úřad jako občanský kandidát s podporou opozičních stran. Pellegriniho zase podpořily vládní strany.

Současné slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové vyprší pětiletý mandát v polovině června. O znovuzvolení se již ucházet nechtěla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Naši prognostici a třeba i štáb ČT na Slovensku pořád mleli o těsném výsledku a ono vítězství Pelegriniho je drtivé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKarel Musil , 07.04.2024 10:06:01

|  9 |  0

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…