Peníze z hazardu na sport? Nikoliv. Na muzikál Michala Davida

05.09.2011 10:17

Provozovatelé loterií neplatí daně a místo toho mají přispívat na dobročinné účely - na charitu, sport, ekologii, do obecních rozpočtů. Ve skutečnosti ale peníze mizí úplně jinam. Do automobilových stájí Antonína Charouze nebo na muzikál Michala Davida. V některých případech se dokonce vůbec neví, kde peníze skončily.

Peníze z hazardu na sport? Nikoliv. Na muzikál Michala Davida

Celkem loni firmy poslaly na "veřejné blaho" tři a půl miliardy korun. Informují o tom na titulních stránkách shodně hned dva deníky - MF Dnes a Hospodářské noviny.

Několik loterijních firem loni například příspělo na projekt "humanitární televize" Inter TV nebo Euro television. Pod těmito názvy fungují dvě občanská sdružení. "Příspěvek na natočení výukových audio-video pořadů pro potřeby školní mládeže", jak ministerstvo ve své zprávě vysvětluje, na co byly peníze použity, se vyšplhal do výše více než 15 milionů korun.

Jaké konkrétní pořady za to sdružení natočila, není jasné. "O tom se s vámi nebudu vůbec bavit. Sbohem," řekl k tomu MF Dnes ředitel sdružení Miroslav Vaněk. "To je můj problém, ne váš," odbyl v podobném stylu Vaněk i HN.

O sdružení nikde nikdo neví

Dalších 12 milionů korun darovala firma Helvet Group sdružení Hájský spolek pro obnovu pražského Jižního Města. Peníze měly sloužit na výstavbu dětských hřišť v okolí stanice metra Háje. Problém ovšem je, že tam žádná hřiště s přispěním spolku nevznikla. Na radnici Prahy 11 navíc o sdružení nikdo nic neví. Neví o něm dokonce ani na jeho oficiální sídelní adrese.

Pochybné financování se ukazuje už třetí rok, tedy od té doby, kdy ministerstvo financí seznam zveřejňuje. Sám resort přiznává, že odbor kontroly nad hazardem s třinácti zaměstnanci není schopen na správné využití peněz dohlédnout. Případy se proto začaly zabívat detektivové z protikorupčního útvaru.

Konečně by ale tento problém mělo vyřešit zdanění hazardu, zřejmě už od roku 2012. Jelikož se ale přispívá zpětně (peníze z roku 2010 dostala sdružení letos), ještě jednou si o cílech svých "dobročinných příspěvků" budou moci rozhodnout loterijní firmy samy.

Čtěte:

Veverky vzkazují Kalouskovi: Hazard bude mimo daňovou reformu

Rusové v Čechách. Láká je sem hazard

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …