Perný den Miloše Zemana v New Yorku. Několik diplomatů, oběd s paní Trumpovou a nakonec cena za pravdu

18.09.2017 23:11

Čtyři důležitá setkání má za sebou prezident Miloš Zeman v New Yorku a pátá, nejzásadnější akce ho teprve čeká. Nad rámec původních plánů se hlava státu setkala i s jedním z nejvlivnějších světových diplomatů. Společně si dali cigaretu.

Perný den Miloše Zemana v New Yorku. Několik diplomatů, oběd s paní Trumpovou a nakonec cena za pravdu
Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka
Popisek: Prezident Zeman debatuje s ruským šéfdiplomatem Lavrovem

Anketa

Jak hodnotíte svou životní úroveň

36%
46%
10%
hlasovalo: 8434 lidí

Česká hlava státu se ve Spojených státech činí. Hned během prvního dne se prezident setkal s Ivanou Trumpovou, exmanželkou šéfa Bílého domu, následně v sídle OSN jednal s předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem a poté se šéfem nového Protiteroristického úřadu OSN a zároveň náměstkem generálního tajemníka organizace Vladimirem Voronkovem.

Nad rámec plánovaných schůzek se Miloš Zeman potkal také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Během schůzky si oba dali své oblíbené cigarety.

Mluvil s ním především o boji proti terorismu. ParlamentnímListům.cz to na místě řekl mluvčí Jiří Ovčáček. „Pan prezident využil neplánovaného setkání k debatě o návrhu na spojení sil mezinárodního společenství v boji s terorismem, který dlouhodobě prosazuje,“ uvedl.

Setkání u oběda s Ivanou Trumpovou, které se uskutečnilo v Zemanově hotelu Plaza hned na kraji Central Parku, se neslo spíše v přátelské atmosféře. „Během oběda pan prezident s paní Ivanou Trumpovou debatoval o problému migrace a aktuální situaci v USA po zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Pan prezident informoval paní Ivanu Trumpovou o tématech, o kterých bude hovořit ve svém projevu na Valném shromáždění OSN. Paní Ivana Trumpová vzpomněla nedávné setkání na Hradě a uvedla, že do České republiky se vždy velmi ráda vrací,“ sdělil pro média Ovčáček.

Trumpová od Zemana dostala zlatý řetízek s přívěskem ve tvaru čtyřlístku. Nešlo o jejich první setkání. Ve druhé polovině června přijal prezident slavnou českou rodačku přímo ve své hradní kanceláři. Tehdy jí ovšem vyčinil za to, že nakonec oproti původním prohlášením odmítla post americké velvyslankyně v Česku.

Následně se konala už výsostně pracovní akce. V sídle Organizace spojených národů nejprve prezident Zeman jednal s novým předsedou Valného shromáždění, kterým se i na základě české podpory stal slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Při jednání s ním Miloš Zeman podpořil plány ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. „Pan prezident na jednání s předsedou VS OSN Miroslavem Lajčákem podpořil kandidaturu ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové do čela UN Habitat. Tématy jednání byly také reforma OSN a nový Protiteroristický úřad OSN,“ upřesnil hradní mluvčí.

Pokud jde o zmiňovaný nový protiteroristický úřad, prezident Zeman stihl schůzku také s jeho šéfem Vladimirem Voronkovem, který je zároveň náměstkem generálního tajemníka OSN.

„Diskutovali o možnostech zefektivnění boje s mezinárodním terorismem. Pan prezident nový úřad OSN podpořil,“ informoval média o podrobnostech jednání Jiří Ovčáček.

Ještě v pondělí večer (úterý nad ránem českého času, pozn. red.) převezme Miloš Zeman ocenění Bojovník za pravdu (Warrior for Truth) od uznávané vlivné židovské organizace Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation.

V úterý ráno prezident Zeman opět zamíří do sídla OSN. Tam se hned ráno zúčastní zahájení všeobecné rozpravy 72. Valného shromáždění a o dvě hodiny později vystoupí se svým projevem. Oproti předchozím letům bude český prezident mluvit jako jeden z prvních. Kupříkladu francouzský prezident Emmanuel Macron má řečnit až po něm. Do Prahy se Zeman vrátí ve čtvrtek nad ránem, před odletem se ještě potká s českými krajany.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…