Pětice hejtmanů podpořila Drahoše. Michal Hašek se u jednoho z nich velice zarazil. Zde je důvod

18.01.2018 17:17

Bývalý jihomoravský hejtman za ČSSD Michal Hašek se vyjádřil k podpoře, kterou Jiřímu Drahošovi ve čtvrtek veřejně vyslovilo pět hejtmanů. Tři z nich jsou ze sociální demokracie. Hašek vyjmenovává důvody, proč zřejmě Drahoše podporují, nechápe ale pardubického hejtmana Netolického. Ten se prý snažil být v posledních letech na Hradě „pečený vařený“ a dokonce jedno období vládl díky podpoře strany Zemanovců.

Pětice hejtmanů podpořila Drahoše. Michal Hašek se u jednoho z nich velice zarazil. Zde je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Pět českých hejtmanů společně ve čtvrtek podpořilo kandidáta na Hrad Jiřího Drahoše. Pro některé jsou mezi nimi i tři hejtmani z ČSSD. Michal Hašek ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz říká, že na svůj názor mají právo, ale některým nerozumí.

Jiřího Drahoše v prezidentských volbách podpořili hejtmani Martin Půta (STAN), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Netolický, Josef Bernard a Jiří Štěpán z ČSSD.

„I když s nimi nesouhlasím, mají právo na svůj názor. Jen by neměli říkat, že ‚hejtmani‘ ale ‚někteří hejtmani‘.  Rozumím Martinu Půtovi, který nepodpořil Miloše Zemana už před pěti lety narozdíl od Martina Netolického a přeji mu, ať zdárně dotáhne očištění svého jména v hodně dlouhém trestním stíhání pro údajnou korupci. A přeji mu, ať je to osvobozujícím rozsudkem, ne podivným zastavením ze strany státního zástupce jako u Jiřího Čunka coby tehdy trestně stíhaného vicepremiéra Topolánkovy vlády,“ uvádí exhejtman z jižní Moravy.

Připomíná, že v Topolánkově vládě byl Čunek jako šéf KDU-ČSL u přeběhnutí poslanců Melčáka a Pohanky z ČSSD. „Ty okolnosti popsala Helena Třeštíková, zhruba čtrnáctidenní ministryně kultury, která se Topolánkovi a Čunkovi vzepřela a raději odešla, protože se nechtěla podílet minimálně na politické korupci,“ sděluje Hašek.

„Rozumím Josefu Bernardovi, koneckonců jiní akcionáři Škody Transportation podporují Jiřího Drahoše i finančně. A rozumím Jiřímu Štěpánovi s ohledem na to, z jakého profesního a společenského prostředí přišel do pozice hejtmana. Nerozumím Martinovi Netolickému, který se snažil být v uplynulých letech na Hradě pečený vařený a dokonce vládnul opřen o SPOZ ve svém kraji uplynulé 4 roky. Ale i jeho názor respektuji,“ dodal Michal Hašek.

Ten naopak konzistentně podporuje Miloše Zemana. Nedávno dokonce vznikla diskusní platforma Zachraňme ČSSD, která současného prezidenta v klání o Hrad jednoznačně podpořila (více ZDE).

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…