Petice proti Babišovi: Chystá se prý okrást lidi

29.08.2019 17:03

Šéfové pojišťoven a pojišťovací odborníci nevidí nic pozitivního na jednorázovém zdanění technických rezerv pojišťoven, které navrhla vláda. Zdanění povede zřejmě ke zdražení pojistek, shodli se na konferenci. Návrh prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Lidé už proti nápadu Babišovy vlády začali podepisovat petici.

Petice proti Babišovi: Chystá se prý okrást lidi
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Babiš s ovocnými knedlíky

Podle vládního návrhu měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví na základě evropské směrnice Solvency 2. Rozdíl mezi touto úrovní rezerv a dosavadními účetními rezervami pojišťoven bude předmětem zdanění. Podle dřívějšího vyjádření asociace by šlo o jednorázový náklad kolem deseti miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před poslanci již dříve řekla, že navržený systém do značné míry omezuje možnosti tzv. daňové optimalizace pojišťoven prostřednictvím rezerv.

„Návrh je neprofesionální, nesystémový, jednorázový a je na úkor klientů,“ řekl předseda představenstva Allianz pojišťovny Dušan Quis. Jeho slova přinesla ČTK. Úroveň rezerv nepovažuje za přiměřenou k tomu, aby byly pojišťovny dostatečně schopny krýt své závazky. Upozornil i na to, že technické rezervy nejsou rezervy, ale závazek.

„Pozitivní na návrhu není nic,“ dodal člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Bezděk. Bude to podle něj jeden z faktorů, které povedou ke zdražení pojistek. Dlouhodobě to bude znamenat dokonce daňovou ztrátu státu, protože povede vlastníky pojišťoven k úvahám, zda a v jaké podobě na českém trhu dále podnikat. Mohou změnit jejich statut ze dceřiné společnosti na pobočku, dodal. „Tato úvaha je v našem případě reálná,“ podotkl Quis.

Bezděk si ale nemyslí, že návrh bude znamenat existenční ohrožení pojišťoven. Některých se to podle něj dotkne málo, u jiných si ale vyžádá až několikanásobek běžného ročního daňového odvodu. V případě České pojišťovny jde o 3,5 miliardy Kč, trojnásobek standardního odvodu, poznamenal místopředseda představenstva ČP Petr Bohumský.

Česká asociace pojišťoven (ČAP) se obrátila na poslance s výzvou, aby ve vládním daňovém balíčku změny ve zdanění technických rezerv pojišťoven odmítli. Přijetí návrhu by podle asociace mělo negativní dopady na klienty, stabilitu sektoru i jeho budoucí vývoj. Daňovým balíčkem, který hlavně zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, se v prvním čtení zabývali poslanci počátkem července.

„Hlavním účelem tvorby rezerv je nutnost dostát veškerým závazkům vůči klientům; jednorázové zdanění tuto naši schopnost oslabí. Návrh dopadne výrazně tíživěji právě na ty z nás, kdo byli v tvorbě rezerv zvláště obezřetní. Nadto retroaktivně postihuje již vytvořené rezervy, a tím také odrazuje od jejich tvorby v budoucnosti,“ stojí v dopise ČAP poslancům.

„Nemohu si pomoci, ale celé to vypadá jako fiskální zoufalství. Je to snaha hledat nesprávné příjmy, aby se z nich nejspíše platily budoucí nesprávné výdaje,“ upozornil ve vyjádření pro Lidovky.cz bývalý člen vedení České národní banky Mojmír Hampl.

Dodal také, že to v budoucnu může vést k tomu, že české pojišťovny, které jsou v rukou zahraničních vlastníků, dostanou příkaz napříště svým vlastníkům odeslat víc peněz.

Pozměňovací návrhy k vládnímu daňovému balíčku budou moci poslanci vznášet ve druhém čtení, které se uskuteční po prázdninách. Rozhodnou o nich ve třetím čtení.

Proti nápadu Babišovy vlády už lidé začali sepisovat petici.

My, níže podepsaní, vyjadřujeme jasný nesouhlas s tím, aby Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)  jednorázově zdanili rezervy, které pojišťovny našetřily na naše životní pojištění! Zákon o zdanění rezerv pojišťoven, který se projednává v září, je jedna velká krádež za bílého dne. Babiš už nemá kde brát, tak chce zdanit rezervy životního pojištění, které jsou v pojišťovnách našetřeny pro případ, že pojištěnci onemocní, přijdou o práci nebo zemřou,“ nešetří Babišův kabinet petenti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…