Petice za peticí, dopis za dopisem. Čeští občané podepisují anglickou výzvu, kde se hlásí k podpoře uprchlíků

21.09.2015 19:25

Dobrovolnická iniciativa Pomoc pro uprchlíky zveřejnila otevřený dopis Evropě, ve kterém se vymezují vůči české politické reprezentaci. „Milá Evropo,“ zní oslovení dopisu, jehož aktéři se snaží poukázat na skutečnost, že nejsme národem pokrytců a že je to opravdu jen dojem.

Petice za peticí, dopis za dopisem. Čeští občané podepisují anglickou výzvu, kde se hlásí k podpoře uprchlíků
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Autoři dopisu, pod který se v současnosti podepsalo přes 1 800 lidí a jsou mezi nimi členové hnutí Žít Brno či zastupitel za Stranu zelených Michal Berg, apelují na Evropu, aby nedělala unáhlené závěry založené na naší současné politické reprezentaci, a připomínají, že si náš národ pamatuje přesuny lidí během druhé světové války, na rok 1968 a další.

„Snad si klepeš na čelo, co se to najednou děje v zemi, která dala světu Karla Čapka, Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla. Kde se v Češích vzalo tolik nerozhodnosti, skepse a zbabělosti? ... S naší zemí to není tak špatné. To je jen dojem, který vyvolává naše politická reprezentace,“ píše se v dopise.

Jeho autoři dále vyjadřují, že náš národ přes všechny dojmy cítí sounáležitost s uprchlíky, kterým bylo odepřeno mnohé, co my považujeme za běžné a samozřejmé. „A jsme, stejně jako ty, rozpačití z reakcí a nečinnosti našich státních orgánů, a tak jsme se rozhodli s tím něco udělat.“

Celý dopis zde

Vyzdvihují také dobrovolnické snahy Čechů. „Stovky z nás vyrazily na pomoc lidem v bezprostředním ohrožení života... Tisíce lidí zajišťují tuto pomoc materiálně, finančně, logisticky. Jsme solidární národ.“

„Jsme Evropané, kteří jsou zklamaní liknavým přístupem své vlády,“ uvádějí v dopise a dodávají, že vláda odmítá sama sobě a jejím občanům přiznat, co se děje vcelku nedaleko od nás a všichni jen na něco čekají, nikdo však neví, na co přesně.

Součástí dopisu je i apel na naši vládu a prezidenta samotného. „Přestaňte se bát. Dejte najevo lidem, kteří jsou naší kultuře bližší, než jste si ochotni připustit, že pro nás nejsou nepřátelé. Nechovejte se k nim jako ke zločincům,“ zdůrazňují autoři dopisu a po Evropě chtějí jedno: „Milá Evropo, nelámej nad námi hůl. Ujišťujeme tě, že toho dokážeme hodně!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…