Petr Fiala se nyní ve svém boji rozhodl hasit svůj vlastní požár, uvedla předsedkyně KSČM

12.07.2022 16:48 | Ze sítí

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná zveřejnila další díl svého videa Bez obalu. „Zvýšení daní, o kterém se v politických kuloárech šuškalo již několik posledních týdnů, začíná nabírat konkrétních obrysů,“ uvedla hned na úvod Konečná.

Petr Fiala se nyní ve svém boji rozhodl hasit svůj vlastní požár, uvedla předsedkyně KSČM
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně, předsedkyně KSČM Kateřina Konečná

Následně připomněla slova Petra Fialy z konce loňského září, kdy předvolební kampaně běžely naplno. „Daně zvyšovat nebudeme a zavedeme i daňovou brzdu.“ Ke srovnání přidala aktuální článek z Echa24 s titulkem „Chmurné vyhlídky. Češi se musí kromě růstu cen připravit i na vyšší daně.“

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Vládní strany se předbíhají v návrzích, komu a jak daně zvýšit. Je potřeba se ptát – jak se toto zvýšení dotkne běžného občana. Vůbec nejčastěji je v poslední době zmiňovaná tzv. sektorová daň, u které mimochodem stačilo premiéru Fialovi na obrat o 180 stupňů místo několika měsíců jen několik dnů,“ uvedla Konečná a svoje slova následně přiblížila.
 
„Šlo by především o zvýšení daní energetickým společnostem, čímž chce vláda pod záminkou solidarity reagovat na zvyšující se ceny energií, díky kterým připouští finanční problémy už každý druhý Čech. Což o to, na papíře je to možná hezká myšlenka, připomeňme si ale měsíc stará slova Petra Fialy k vysokým cenám ČEZu, dle kterých je v otázkách cenotvorby nutné respektovat zájmy menšinových akcionářů. 
 
Když stát není schopen regulovat ceny energií ani ve společnosti, ve které je většinovým akcionářem, jak asi bude energetický trh reagovat na navrhované zvýšení daní? Mimochodem, kdyby se vládní strany inspirovaly už dříve programem KSČM, nemusel být dopad pro občany tak drastický. Soběstačnost a silný stát s kontrolou nad strategickou infrastrukturou – to není jen energetika – to je jediné řešení, jak vzdorovat vysokým cenám,“ myslí si předsedkyně KSČM. 
 
 
Dle jednoho z posledních průzkumů si prý 9 z 10 občanů myslí, že vláda proti zvyšování cen nic nedělá. 
 
Celá snaha vládnoucí ODS bojovat proti cenám energií podle předsedkyně prý působí tak trochu komicky, stejně jako slova Petra Fialy o potřebě energetické suverenity. 
 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
„Třicet procent ČEZu bylo v roce 1992 zprivatizováno za podpory špiček tehdejší ODS v čele s propagátorem privatizace Václavem Klausem. 70 procent akcií tenkrát zůstalo v rukou státu právě z důvodu možnosti případné regulace cen, která dnes ovšem podle Petra Fialy není pro zájmy menšinových vlastníků možná. Prodej plynárenské společnosti Transgas byl zpečetěn sice až za vlády Miloše Zemana, diskuze o něm ale započala už v roce 1995 a nebyl to nikdo jiný než předseda ODS Václav Klaus, který ji začal. 
 
První kolo privatizace České rafinérské proběhlo již v roce 1996 a světe div se, za vlády ODS a Václava Klause. Dokonce ani peníze z vodného a stočného nezůstávají u nás doma, ale většinu výnosů z vody putuje do zahraničí,“ říká Konečná.
 
ODS tak v České republice podle ní již třicet let soustavně pracuje na dlouhodobém odtékání zisků za veškeré suroviny do zahraničí. „Činí tak z Česka nesuverénní zemi a nyní, v době rekordního státního dluhu a v době rekordních deficitů státního rozpočtu, najednou premiér Fiala a s ním i celá ODS po třiceti letech zázračně prozřela a chystá zestátňování. 
 
Nezbývá než popřát hodně štěstí v nápravě škod, které tu stihla ODS ve spolupráci s ČSSD, KDU-ČSL a dalšími v rámci třiceti let privatizací napáchat. Jedno je jisté. Nakupovat nyní budeme daleko dráž, než jsme kdy dřív prodávali. Je ale důležité mít na paměti, že za aktuální stav věcí a vlastnických struktur energetických gigantů v Česku nese historickou odpovědnost právě ODS a Petr Fiala se nyní ve svém boji rozhodl hasit svůj vlastní požár,“ uzavřela předsedkyně KSČM.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…