Petr Gazdík odejde z čela

17.02.2014 9:22

Právo dnes píše o spolupráci hejtmana Martina Půty, dosavadního šéfa Starostů pro Liberecký kraj a STAN. To potvrdil i jejich současný šéf, místopředseda sněmovny Petr Gazdík. Půta by se mohl stát dokonce 28. března po Gazdíkovi předsedou STAN a vést je do voleb.

Petr Gazdík odejde z čela
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj)

Jeden z důvodů, proč Starostové chtějí do svého čela Půtu, může podle Práva být to, že výměnou Půty za Gazdíka by se STAN opticky distancoval od TOP 09, s níž má uzavřenou dohodu o spolupráci na parlamentní úrovni. A to by prý mohlo podle některých starostů pomoci v podzimních obecních volbách a hlavně v krajských volbách 2016.

Gazdík už médiím potvrdil, že chce být jen místopředsedou. Právu řekl, že je důležité, aby Starosty do pro ně zásadních krajských voleb za dva roky vedl známý hejtman a že to byl i jeden z důvodů, proč by chtěl zůstat pouze místopředsedou. „Uvnitř jsem pevně rozhodnutý, že na předsedu kandidovat nebudu. Jako svého nástupce, a o to budu žádat Starosty napříč kraji, bych rád viděl Martina Půtu,“ uvedl. „Své kolegy budu chtít přesvědčit, že to je  nejlepší kandidát. Je to hejtman, který zprůhlednil Liberecký kraj a ukazuje, jak by Starostové řídili další kraje a případně zemi. Nemyslím si, že se stát má řídit jako firma, ale jako obec,“ říká Gazdík.

S hnutím ANO Starostové před volbami spolupracovat nebudou

Martin Půta Právu potvrdil, že chce do vedení STAN, ale nepotvrdil, že bude kandidovat na předsedu. „Rád bych mluvil do toho, kam bude hnutí směřovat. Ale konkrétně z jaké pozice se rozhodnu až po krajských sněmech,“ řekl. Půta už podle zjištění Práva podal přihlášku do STAN.

Hnutí ANO Andreje Babiše Starostům „vyfouklo“ exprimátora Jana Kasla. Ten s nimi sice vyjednával, ale nakonec se rozhodl právě pro ANO. Podle Práva to mezi Starosty vyvolalo pozdvižení, protože s exprimátorem vyjednávali více než rok. Objevily se prý dokonce názory, že by STAN s ANO mohli vytvořit společnou kandidátku, když se TOP 09 rozhodla v Praze jít do komunálních voleb sama. To však bylo rychle zavrhnuto. Hlavní důvod je spolupráce s TOP 09 ve sněmovně a skutečnost, že TOP 09 za svého hlavního soupeře považuje právě ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …