Petr Mach odhalil, kdo podle něj způsobil pád naší koruny

14.01.2015 10:51

Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach je přesvědčen, že za strmým pádem koruny stojí opět Česká národní banka. Za znehodnocením koruny prý může stát přímá intervence ČNB nebo spekulace, že intervence brzy přijde. „A to je špatně,“ píše Mach na blogu idnes.cz.

Petr Mach odhalil, kdo podle něj způsobil pád naší koruny
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Přestože ČNB žádnou intervenci oficiálně neoznámila, jsou prý důvody se domnívat, že za poklesem měny stojí její politika. „A to je špatně. Centrální banka by neměla takto ovlivňovat kurz a zasahovat do života lidí,“ míní ekonom.

„V listopadu 2013 ČNB záměrně znehodnotila korunu, když její kurz k euru posunula z 26 na 27 korun za euro, a pak jej během uplynulého roku udržovala na úrovni asi 27,5 korun za euro.  ČNB tehdy záměrně tiskla koruny, prodávala je na trhu a kupovala eura – nakoupila asi 6 miliard eur do svých devizových rezerv. Cílem ČNB bylo zvýšit inflaci, protože nechtěla dopustit pokles cen. Mnoha lidem tak centrální banka citelně zasáhla do života a zdražila dovážené zboží. Nyní je to tu zas,“ konstatuje.

Celý text Petra Macha ZDE:

Tak prudké změny dokážou zajistit jen centrální banky

ČNB má podle Macha nadále strach z poklesu cen a opakovaně připustila „posun hladiny kurzu na slabší úroveň“, pokud by pokračovaly „deflační tlaky“. „ČNB neví, jak jinak zabránit poklesu cen než tisknutím peněz, nakupováním eur a tedy znehodnocováním naší měny. Prudké změny kurzu, jako byl lednový, se sotva dějí samy o sobě na volném trhu, kde denně poptává a nabízí koruny tisíce lidí a firem. Tak prudké změny dokážou zajistit jen centrální banky, které mohou peníze neomezeně tisknout. A fakt, že takto prudce poklesla vůči euru jen koruna, a ne jiné měny, svědčí o tom, že za tím stojí měnová politika naší centrální banky, a ne tržní síly,“ vysvětluje na blogu idnes.cz europoslanec Mach.

„Za poslední rok ceny v České republice prakticky nerostly. ČNB by za to měla být ráda a neměla by usilovat o zvyšování inflace. Pokud bude klesat cena ropy a následně i ceny benzínu, buďme prostě jen rádi a nižší ceny si užijme,“ navrhuje Mach.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…