Petránek se Šafrem se do sebe pustili kvůli Nočním vlkům. Dejte jim pokoj, znělo v ČT

17.04.2015 23:06

Vladimiru Putinovi nakloněný motorkářský spolek, podle mnohých gang, Noční vlci prý uvažuje o tom, že v Česku prožijí týden. V roce 1989 podporovali Gorbačova, dnes volají po obnově Sovětského svazu. V Polsku se proti Nočním vlkům zvedla vlna odporu. A jak to bude v Česku? Zkušený novinář Jan Petránek motorkáře zarytě hájil a pavel Šafr důrazně oponoval.

Petránek se Šafrem se do sebe pustili kvůli Nočním vlkům. Dejte jim pokoj, znělo v ČT
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajka motorkářského gangu Noční vlci

Ruští motorkáři Noční vlci, kteří mají blízko k prezidentovi Ruské federace Vladimiru Putinovi, se chystají projet Evropou a na oslavu sedmdesátého výročí konce druhé světové války pouť ukončit v Berlíně. Představují tito muži hrozbu, nebo provokaci, jak tvrdí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD)? V pátečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali zpravodajové ČT Miroslav Karas, Josef Pazderka a novináři Jan Petránek a Pavel Šafr.

Chtějí zachovat vše ruské

Podle Karase jde o skupinu s asi pěti tisíci členy. Vznikli v květnu 1989. „Zajímavé je, že původně vznikli na podporu Gorbačovovy perestrojky. Ale dnes je jejich cílem zachování všeho, co je ruské, a obnova Sovětského svazu,“ poznamenal zpravodaj ČT s tím, že členy skupiny jsou především majetnější a vzdělanější lidé. „Dnes je to nejvíce zpolitizovaný klub v celém Rusku, který se podílí i na akcích proti dnešní moskevské opozici.

Pazderka prozradil, že v Polsku převažují kritici této jízdy, ale někteří polští motorkáři se Nočních vlků zastali. „Od nich nelze oddělit podporu Vladimira Putina, jejich cestu na Krym i na východ Ukrajiny,“ konstatoval Pazderka. Poslední slovo ale bude mít konkrétní polský celník, který jednoho dne bude muset rozhodnout, zda jim udělí víza či nikoliv.

Obdivují sovětské impérium, vypálil Šafr

Svůj pohled přidali i Petránek a Šafr. „Já bych to nevnímal tak politicky, jak se to vnímá v Moskvě, ve Varšavě a v Praze. Já bych připomněl, že polští motorkáři pořádají podobné cesty do Katyně, a to za doprovodu právě Nočních vlků,“ připomněl Petránek. „Já bych řekl, že tito lidé nebudou vyhledávat provokace, jsem o tom přesvědčen,“ zdůrazňoval dále.

Šafr to viděl zcela jinak. „Romantický pohled pana Petránka vůbec nesdílím. Je to silně politická akce a navíc akce ruských extremistů,“ oponoval. Tito motorkáři podporují Vladimira Putina a toho nelze považovat za přítele liberální demokracie. „Noční vlci oslavují vítězství totalitního Sovětského svazu, který ovládl značnou část Evropy, a po této imperiální politice se jim stýská,“ konstatoval Šafr.

Petránek si ale trval na svém. Motorkářům jde prý především o svobodu jet, kam se jim zlíbí. „Když je necháte volně projet, budou se tím bavit a budou se s vámi bavit o výkonnosti svých strojů. Pokud mluvíte o zneužití, tak prosím, ale motorkářský sport já hájím jako něco, na co by politici neměli hledět s arogantním nadhledem,“ prohlásil Petránek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…