Pirát chce podporu cyklistiky. Ale ne z magistrátu. Žene to výš

17.02.2023 13:43 | Ze sítí

Marcel Kolaja (Piráti) vidí v cyklistice potenciál. V Evropském parlamentu vyzval komisi k přípravě strategie podpory cyklistiky v evropských městech. Doprava neznečišťuje prostředí a je dobrá pro zdraví, tvrdí. Cyklostezky by podle něj měly být i podél železnice a vznikat by měla i speciální parkoviště.

Pirát chce podporu cyklistiky. Ale ne z magistrátu. Žene to výš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cyklista v Praze

Poslanec Evropského parlamentu za frakci Zelení/Svobodná aliance Marcel Kolaja (Piráti) na svém twitterovém účtu píše o výhodách cyklistiky ve městech. Měla by být důležitou součástí dopravy už jen díky svému prospěchu pro zdraví, i tím, že se nepodílí na znečišťování ovzduší. „Věřím, že cyklistika má být plnohodnotnou součástí dopravy v evropských městech. Proč? Protože neznečišťuje ovzduší, není hlučná, netvoří zácpy. Navíc je dobrá pro zdraví,“ říká Kolaja.

Vysvětluje i svou vizi pro propojení cyklistiky se silniční a pěší dopravou: „Namalovat pruhy na frekventované silnici ale nestačí. Potřebujeme systém, ve kterém se cyklistika doplňuje s pěší a silniční dopravou. Cestou jsou oddělené cyklostezky, například podél železničních tratí. Také více prostoru pro kola ve vlacích a speciální parkoviště,“ popisuje.

„Proto jsme dnes v Evropském parlamentu vyzvali komisi, ať připraví strategii na podporu cyklistiky v Evropě. Dřímá v ní velký potenciál a nevidím důvod, proč by v budoucnu nemohla být třeba v Praze stejně populárním způsobem dopravy, jako je už nyní v řadě západních měst,“ ukončuje Kolaja.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…