Piráti: Vládo, chraň nás před "Velkým bratrem"

12.06.2013 14:10

Česká pirátská strana důrazně vyzývá českou vládu a především Ministerstvo zahraničních věcí, aby se důrazně postavili proti nepřijatelnému sledování občanů na internetu, které provádí americké bezpečnostní orgány. Odporuje to prý mezinárodním dohodám i českému právu.

Piráti: Vládo, chraň nás před "Velkým bratrem"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

„Pirátská strana se znepokojením reaguje na informace, podle kterých americké bezpečnostní orgány (National Security Agency, NSA) se souhlasem globálních IT firem (Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple) sledují osobní komunikace milionů lidí na celém světě, včetně České republiky. Shledáváme to nelegální činností, odporující mezinárodním dohodám, platné evropské směrnici o ochraně soukromých údajů i platnému českému právu,“ upozorňuje Česká pirátská strana.

Azyl pro Edwarda Snowdena

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) by se podle pirátů měl zasadit o prošetření celé aféry na evropské úrovni. Čeští europoslanci by podle názoru České pirátské strany měli navíc podpořit návrh pirátské europoslankyně Amelie Andersdotter, která usiluje o posílení ochrany soukromí jednotlivce na internetu. Předseda ČPS Ivan Bartoš věří, že se čeští politici postaví za své občany, a to i proto, že jde také o jejich vlastní soukromí, které jim americké organizace narušují.

„Pirátská strana navrhuje poskytnutí azylu v ČR pro Edwarda Snowdena, který statečně poskytl informace odhalující tyto nepřijatelné zásahy do soukromí milionů lidí. Požadujeme, aby představitelé státu i zástupci občanů ve sněmovně, Senátu i Evropském parlamentu podpořili Edwarda Snowdena, stejně jako to již učinila islandská pirátská poslankyně Birgitta Jónsdóttir,“ požadují dále piráti.

Piráti v této souvislosti připomínají, že o prolomení soukromí se pokoušela už dohoda ACTA, proti které se již před rokem zvedla silná vlna odporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…