Piráti chtějí jít ve stopách Václava Havla. Píší zákon, který bude trestat země, porušující lidská práva

15.06.2019 8:37

Piráti chystají zákon, podle kterého by trestu neměl ujít nikdo, kdo porušuje lidská práva. Server Echo24.cz tvrdí, že se tím tato poziční strana vydává na cestu, kterou v České republice vytyčil Václav Havel.

Piráti chtějí jít ve stopách Václava Havla. Píší zákon, který bude trestat země, porušující lidská práva
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Někdejší prezident Spojených států v roce 2012 podepsal tzv. Magnitského zákon, který uvalil finanční a vízové sankce na ruské činitele odpovědné za porušování lidských práv. Čeští Piráti by se prý chtěli vydat po kolejích, které v této zemi vystavěl Václav Havel.

„Pokud chceme bezpečné Česko, které ctí hodnoty základních lidských práv, neměli bychom o důležitosti přijetí zákona vůbec pochybovat. Můžeme si znovu vydobýt pověst ochránce lidských práv, kterou nám jako svůj odkaz zanechal Václav Havel,“ řekl deníku Echo24 pirátský poslanec a člen zahraničního výboru Jan Lipavský.

Návrh počítá s tím, že by na politické činitele porušující lidská práva uvalilo Česko finanční i cestovatelské sankce v podobě zamezení vstupu na české území. Dotyční politici by prý museli počítat i se zmrazením kont či s odebráním majetku, který vlastní v České republice.

Pravicová opozice pravděpodobně pro takový zákon ruku zvedne, ale může narazit u neformální koalice, která prosadila obsazení orgánů Poslanecké sněmovny po volbách na podzim 2017 – ANO, KSČM a SPD. Lipavský se však nevzdává. Zákon by podle něj mohl být namířený proti Saúdské Arábii, Rusku, Číně, či proti Barmě, nebo přesněji řečeno Myanmaru.

„Umím si představit, že sankční řízení může být spuštěno proti Saúdům zodpovědným za masakr tureckého novináře Džamála Chášudkžího, proti lékaři odebírajícímu násilně vnitřní orgány Ujgurům, proti Barmáncům plenícím vesnice Rohingů či proti věznitelům ukrajinského režiséra Olega Sencova,“ uvedl Lipavský.

Je však třeba dodat, že Česká republika jako členská země Evropské unie o těchto věcech vyjednává v evropském kolektivu. Lipavský je přesto přesvědčen, že jeho návrh zákona má šanci na úspěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…