Piráti se rozhodli, že budou vyjednávat o svém vstupu do pražské koalice

30.08.2015 18:25

Čtveřice pražských zastupitelů České pirátské strany (Piráti) může vyjednávat o možném vstupu do magistrátní koalice, pokud se rozpadne nynější rada ANO, ČSSD a Trojkoalice. Rozhodlo o tom on-line hlasování členů strany v hlavním městě. „Klub dostal mandát k vyjednávání,“ řekl dnes ČTK předseda krajského sdružení Pirátů a zastupitel Ondřej Profant po dnešním ukončení třídenního hlasování.

Piráti se rozhodli, že budou vyjednávat o svém vstupu do pražské koalice
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Hlasování Pirátů se zúčastnilo 42 ze zhruba 80 členů pražského sdružení, z toho 30 bylo pro vyjednávání, deset proti a dva se zdrželi.

„Piráti budou usilovat o vznik takové koalice, která se nebude opírat o hlasy ODS, ČSSD a KSČM a bude jednat zcela transparentně,“ uvedla strana v tiskové zprávě. Piráti podle svého prohlášení mohou jednat buď o podpoře nové koalici, nebo i o své přímé účasti v radě. Dosud křesla radních odmítali.

Další kolo koaličních jednání proběhne příští týden

Anketa

Kdo je podle Vás skutečným vládcem Prahy?

hlasovalo: 1297 lidí
O novém složení rady hlavního města se diskutuje od chvíle, kdy ANO a sociální demokracie vyzvalo Trojkoalici (SZ, STAN, KDU-ČSL) k výměně náměstka Matěje Stropnického ze Strany zelených. Napětí ještě zvýšily rozepře uvnitř pražské ANO, která vyslovila vlastní primátorce Adrianě Krnáčové nedůvěru. Po jednání celostátního vedení strany v čele s Andrejem Babišem ale pražská buňka od nedůvěry ustoupila a Krnáčová slíbila, že zlepší komunikaci. Další kolo koaličních jednání se uskuteční v nadcházejícím týdnu. Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.

Piráti za nejdůvěryhodnějšího partnera k jednání považují Trojkoalici, připraveni jsou jednat i s TOP 09 a ANO, „případně jejími troskami“.

Pražská koalice může být ve stadiu klinické smrti hodně dlouho

Profant ocenil, že členové strany dali zastupitelům šanci jednat o případné nové koalici. Piráti podle něj nechtějí být jen destruktivní opozicí. Současnou koalici považuje za nebezpečný mocenský blok, o její budoucnosti ale nechtěl spekulovat. „Zatím se koalice nerozpadla a ve stadiu klinické smrti může být ještě hodně dlouho,“ dodal šéf pražských Pirátů.

„Na současné koalici nám vadí, že je ve vleku starých struktur, jako je pravomocně odsouzený podvodník Karel Březina (ČSSD). Tato koalice dala vedení kontrolního výboru ODS, neřeší problematické projekty minulosti a projednává zásadní záležitosti v kuchyňce. Rozhodně nechceme těmto strukturám v koaličním vyjednávání vyklízet prostor,“ uvedl předseda klubu Pirátů v zastupitelstvu Jakub Michálek.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…