Píše se o Babišovi: Zásah policie na Čapím hnízdě. Prasárna, chce se mi řvát...

17.03.2016 7:02

Právníkovi Aleši Rozehnalovi se zdá, že ministru financí a šéfovi hnutí ANO až příliš lehce prochází kauza Čapí hnízdo. Ke stejnému závěru došla i starostka za Prahu 2 a poslankyně Jana Černochová (ODS), která na svém facebookovém profilu podrobila ostré kritice členy hnutí ANO. „Když si vzpomenu, kvůli čemu rezignoval na předsedu strany Mirek Topolánek, chce se mi řvát,“ je rozezlena Černochová.

Píše se o Babišovi: Zásah policie na Čapím hnízdě. Prasárna, chce se mi řvát...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo byl i ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Podporujete Andreje Babiše?

60%
40%
hlasovalo: 31165 lidí

Rozehnalovi zveřejnili na Svobodném fóru komentář, v němž satiricky hodnotí dění kolem ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který čelí podezření z dotačního podvodu při čerpání dotace na stavbu areálu Farmy Čapí hnízdo.

Právník nastiňuje hypotetickou situaci, kdy se orgány činné v trestním řízení rozhodly „mimořádně razantně“ zakročit proti Babišovi. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) provedl okolo šesté hodiny ráno rozsáhlou razii v sídlech všech společností skupiny Agrofert a zadržel blíže neurčený počet manažerů a jejich rodinných příslušníků.

Několik stovek maskovaných policistů ozbrojených samopaly v rámci akce Gabriela (podle křestního jména bývalé operní pěvkyně Beňačkové-Čápové) vedle prohlídky Čapího hnízda pro jistotu prozkoumaly také hnízda dalších ptáků na Benešovsku.

Na následné společné tiskové konferenci ÚOOZ a státního zastupitelství dozorující státní zástupce odhalil, že zásah probíhal i v několika pobočkách bank, a zkoprnělé veřejnosti odtajnil šokantní informaci, že v těchto pobočkách bank byly nalezeny finanční prostředky v určité hodnotě.

Zadržení byli vedle obligátních trestných činů, jako je dotační podvod, poškození finančních zájmů EU obviněni také z poškození geodetického bodu. Všichni byli v poutech za dohledu televizních kamer několikrát vezeni z Chodova do Olbramovic a zpět, aby na ně byla následně uvalena vazba, mimo jiné z důvodu nebezpečí záměny transsubstanciace a konsubstanciace.

Plné znění komentáře ZDE

Reakce veřejnosti na sebe nenechala dlouho čekat. Ostrý šturm zahájil známý protikorupční aktivista Jan Kraus ve svém pořadu „Uvolněte se, prosím“, kam si pozval právě Andreje Babiše a podrobil ho nemilosrdnému výslechu a jeho vytáčkám se s ironií sobě vlastní několikrát vysmál. Čerpání sporné dotace dokonce několikrát označil za „prasárnu“ a „svinstvo“. Ředitel Transparency International David Ondráčka zase neváhal a posunul Českou republiku na stupnici Indexu korupce až za Guineu-Bissau a Togo.

Stranou nezůstala ani politická scéna. Premiér Sobotka v rázném prohlášení veřejnosti sdělil, že o celé záležitosti bude se svým koaličním partnerem „důsledně diskutovat“. Prezident Zeman se nechal slyšet, že kauzu nesleduje, neboť se zabývá pouze kauzami neodvedených darovacích daní z kabelek, což demonstroval tím, že si na druhý den pozval na Pražský hrad státního zástupce, který dozoruje obzvláště závažný trestný čin spočívající v nezaplacení darovací daně za kabelku značky Hermes zvanou birkinka.

Na obranu Babiše vyrazili politici hnutí ANO, kteří stojí za svým šéfem jako jeden muž. Jejich postoj názorně vystihla někdejší místopředsedkyně hnutí a ex-starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která uvedla, že Babiš je omnipotentní bytost, která je alfou i omegou, světlem i tmou, začátkem i koncem a vlastníkem i nevlastníkem Farmy Čapí hnízdo.

„Pokud se vám zdá, že se výše uvedené nestalo, je to zřejmě ze stejného důvodu, z jakého mohl podnikatel Karel Janeček vjet se svým sportovním vozem do Krymské ulice v pražských Vršovicích, která byla v rámci akce ‚Zažít město‘ zavřená pro auta. Z davu se totiž ozývalo ‚Ty můžeš, Karle!‘. Stejně tak se nyní z České republiky ozývá ‚Ty můžeš, Andreji!‘,“ konstatuje Rozehnal.

Knoflíkáři-kobliháři

Laxní přístup členů hnutí ANO směrem ke svému šéfovi Andreji Babišovi, se nezdá ani starostce Prahy 2 Janě Černochové. „Nikdo z jejich straníků si nedovolí ani ceknout, že je to mlžení špatně a že by se šéf, t.č. předseda strany, měl někomu z členské základny zpovídat z Čapího hnízda a dotačního podvodu a že by měla proběhnout stranická autoreflexe,“ upozorňuje poslankyně za ODS.

Černochová v této souvislosti podotýká, že ještě před volbami v roce 2013 byla taková antisystémovost něco nemyslitelného. A když si vzpomene, kvůli čemu rezignoval na předsedu strany Mirek Topolánek, chce se jí řvát. „Pro ty, co zapomněli, za hodně blbej neformální rozhovor ‚za oponou‘ pro časopis Lui,“ připomíná Černochová.

Plné znění komentáře Jany Černochové:

Politická strana ANO, a.s. Agrofert přinesla do politiky nový fenomén. Nikdo z jejich straníků si nedovolí ani ceknout, že je to mlžení špatně a že by se šéf, t.č. předseda strany, měl někomu z členské základny z Čapího hnízda a dotačního podvodu zpovídat a proběhla stranická autoreflexe. "Až budu chtít, tak vám vlastníka řeknu"..... Neživíš, tak nepřepínej....Knoflíkáři-Kobliháři. Antisystémovost v praxi, ještě před volbami v roce 2013 něco nepředstavitelného! Když si vzpomenu kvůli čemu rezignoval na předsedu strany Mirek Topolánek, chce se mi řvát. Pro ty, co zapomněli, za hodně blbej neformální rozhovor "za oponou" pro časopis Lui.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…