Plácejte si, co chcete. Jste buď blbí, nebo navedení, vzkázali odpůrcům Chovancova „cenzurního úřadu“ Petr Honzejk a Alexandr Mitrofanov

03.01.2017 11:51

Rozruch, který vyvolal nový odbor ministerstva vnitra, který má vyvracet dezinformace šířené proruskými weby, komentuje na webu Hospodářských novin jejich komentátor Petr Honzejk.

Plácejte si, co chcete. Jste buď blbí, nebo navedení, vzkázali odpůrcům Chovancova „cenzurního úřadu“ Petr Honzejk a Alexandr Mitrofanov
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

„Vypadá to skoro, jako by v Česku končila svoboda slova. Tým několika analytiků přitom nemá nic cenzurovat, nebude nic vypínat, nebude nikomu nic vnucovat. Jen věcně řekne: ‚To a to je nesmysl proto a proto. Buď se nad tím zamyslete, nebo si nesmyslům věřte dál.‘ Nezaujatý pozorovatel by zřejmě řekl, že je to vcelku užitečná služba občanům, cosi jako uvádění konspiračních příběhů na pravou míru,“ napsal Honzejk.

Přesto podle něj prezident Miloš Zeman neváhal věnovat ministerskému týmu ve svém Vánočním poselství pasáž, když děsil lidi tvrzením, že vzniká jakýsi novodobý institucionalizovaný Koniáš. „Copak to? Prezident neumí analyzovat fakta? Nebo že by mu někdo šlapal na jeho bábovičky?“ ptá se Honzejk.

Celý text je ZDE

Všímá si i toho, že mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označuje nový odbor ministerstva vnitra za obdobu Českého úřadu pro tisk a informace. „Pro připomenutí: ČÚTI byl úřad zřízený po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy v roce 1968. Zprvu zakazoval médiím používání termínů ‚okupant‘, ‚okupace‘, jakož i informování o počtu obětí invazní armády, aby se posléze vyvinul v klasický cenzorský úřad, přes který neprošlo nic, co by se nelíbilo vládnoucím komunistům. Byl to úřad, který zakazoval informovat o faktech, nazývat věci pravými jmény, podporoval manipulaci, podřízenost vůči Sovětskému svazu (Rusku). Co s tím má, proboha, společného nová instituce, která má naopak upozorňovat na nebezpečné nesmysly pocházející ze stejného geograficko-mentálního prostoru, jako je ten, ze kterého přišel mráz v roce 1968?“ klade si Honzejk řečnickou otázku. 

Podle něj mohou být jen dvě vysvětlení, proč někomu vadí upozorňování na dezinformace: „Buď mu chybí pud sebezáchovy, nebo jsou jeho zájmy shodné se zájmy východních rozvrtávačů Evropy. Politicky nekorektně: může být buď blbý, nebo navedený,“ tvrdí Honzejk.

Závěrem uvádí, že boj proti dezinformacím, i na úrovni státu, je naprosto správný. „Ať si samozřejmě každý plácá, co chce, ale proč by měl být chráněn před poukazem na to, že plácá? Právo ohradit se proti lžím, výmyslům a manipulacím má mít každý. I demokratický právní stát prostřednictvím svých institucí. V zájmu všech, kterým na demokratickém právním státu záleží víc než na vlastní moci,“ dodal Honzejk.

Jeho článek sdílel na svém twitterovém účtu komentátor Práva Alexandr Mifrofanov, který k tomu připsal: „Ano, jsou buď blbí, nebo navedení. Nebo rovnou kolaborují, proto potrefené husy tolik kejhají. Skvěle, @PetrHonzejk.“

Twitterový účet Alexandra Mitrofanova je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…