Plánovali spojení s Úsvitem - Národní koalicí, jednání krachla. Kvůli Konvičkovi

22.11.2015 22:12

Ačkoli se dlouho spekulovalo v kuloárech o možném propojení parlamentního Úsvitu - Národní koalice a dosud neparlamentního hnutí Řád národa, vše nasvědčuje tomu, že k němu nedojde. Důvod? Josef Zickler, šéf Řádu národa nesouhlasí s pozicí Martina Konvičky jako superlídra.

Plánovali spojení s Úsvitem - Národní koalicí, jednání krachla. Kvůli Konvičkovi
Foto: Archiv Josefa Zicklera
Popisek: Josef Zickler, předseda politického hnutí Řád národa

Spekulace byly podepřené i o skutečná konkrétní zákulisní vyjednávání, o kterých se sem tam objevila na veřejnosti – třeba prostřednictvím sociální sítě – kusá informace. Nasvědčovalo to tedy tomu, že se jedná zřejmě o dlouhodobé jednání mezi politickou stranou Úsvit - Národní koalice a politickým hnutím Řád národa. V kuloárech se hovořilo dokonce o tom, že jednání údajně dospěla do bodu téměř stoprocentní shody, kdy prý zbývalo určit už jen datum slučovacího sněmu. To mělo být stanoveno v těchto dnech. Nestalo se tak.

Zickler setrvává na svém záporném postoji, k tomu, aby se docent Konvička stal superlídrem veškerých volebních aktivit Úsvitu.

Jádrem sporu je Konvička a jeho rétorika

„V zásadě mezi námi došlo ke shodě ve všech bodech stanov i programového prohlášení. Myslím, že nenastaly zásadní problémy ani věcného nebo názorového charakteru, dokonce ani mezi mnou a předsedou poslaneckého klubu Úsvitu Markem Černochem. Nemohu však souhlasit s tím, že svoje lidi sloučím se subjektem, jehož superlídrem je člověk s rétorikou, jakou má pan Konvička. Na tento svůj postoj jsem upozorňoval již při prvním vzájemném kontaktu s Úsvitem letos v srpnu,“ říká předseda Řádu národa pro ParlamentníListy.cz .

Jak dodal, zastává totiž názor, že víru nelze striktně zakazovat, i proto, že to prakticky nejde. „Můžeme maximálně prosazovat zákaz praktikování jakéhokoli náboženství na území naší země, a to za předpokladu zadokumentování skutečnosti, že předmětné náboženství je v rozporu s právním řádem naší země, tedy paragrafem 5, zákona č.3/2002 Sb. Spíše mě však zaráží, že povolovací a kontrolní činnost v této oblasti má v jurisdikci Ministerstvo kultury, a nikoli Ministerstvo vnitra,“ poukázal Zickler.

Podle něj se dá říci, že s docentem Konvičkou má sice stejné cíle, ale absolutně rozdílnou rétoriku jejich prosazování. „V případě, že by byla celá věc postavena na rétorice pana Konvičky, byla by zásadní otázkou jakéhokoliv imigračního řízení otázka náboženské příslušnosti. To se dostáváme do světa náboženské a posléze i rasové nesnášenlivosti, a to opravdu není náš šálek kávy,“ říká dále Zickler.

Jednání mezi Úsvitem a Řádem národa započala již v srpnu

Nutno dodat, že informace o dohodě a spolupráci Martina Konvičky, Bloku proti islámu a Úsvitem proběhla médii v září. Bylo též ohlášeno, že půjdou společně do krajských, senátních i do sněmovních voleb. A to, co se stalo nepřijatelné pro šéfa Řádu národa- tedy že „superlídrem“ společného volebního uskupení bude Konvička.

„Ochránit naši zemi, tradice a samozřejmě občany lze striktním dodržováním našich zákonů. Musím konstatovat, že pro současnou situaci máme vcelku dobrou legislativu. Důležitým krokem je však donutit státní moc k tomu, aby právo vymáhala nekompromisně na všech bez rozdílu, ať si rozhněváme kohokoliv. U nás doma se musí prostě ctít naše zákony. Nechtěl jsem celou předběžně uzavřenou dohodu mezi oběma subjekty nějakým způsobem hroutit, ale rétorika pana Konvičky v případě pokračující spolupráce by musela opustit onu líbivou sféru. Ona občas přechází totiž i do oblastí, které jsou klasifikovány ne-li zákonnými, tak etickými normami jako nepřípustné. Jsem přesvědčen, že Řád národa by společně s Úsvitem-NK představil jiného superlídra, který by byl dobrým reprezentantem našich společných cílů,“ vysvětluje Zickler svůj pohled na to, proč vájemné dohody dosud ztroskotávají.

Dá se přitom usuzovat, že spojení těchto dvou politických subjektů, tedy ÚSVITU – NK a ŘÁDU NÁRODA, by nebyla úplně špatná cesta pro současné politické dění. Současný ÚSVIT - NÁRODNÍ KOALICE prokázal po odchodu TOMIO OKAMURY svou vnitřní sílu a soudržnost. Jejich poslanecký klub má v současné době jak se říká tah na bránu a pod vedením Marka Černocha je klubem, o kterém je slyšet. Řád národa zase prokazuje svou věrnost k cestě konzervativního nacionalismu a je jednoznačně pracantem v budování svého hnutí. Svědčí o tom mnohonásobně větší členská základna, než má ÚSVIT – NK, a již dnes funkční místní a krajské organizace. V neposlední řadě je tento politický subjekt stoprocentně ekonomicky samostatný a má osobu výrazného předsedy.

Nejbližší čas tedy ukáže, zda fenomén Konvička bude dále rozdělovat ještě více naši již tak rozdělenou společnost a politickou scénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…