Platy politikům zmrazit? Snížit? Návrh Pirátů zkouší přebít Maláčová

17.08.2020 19:10

Dojde ke snížení platů ústavních činitelů, nebo k jejich zmrazení? Strany se v tom podle serveru iDNES.cz trumfují, kdy ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje snížení, Piráti zmrazení.

Platy politikům zmrazit? Snížit? Návrh Pirátů zkouší přebít Maláčová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová navrhla, aby se platy ústavních činitelů snížily na čtyřnásobek minimální mzdy. Piráti již minulý týden přišli s návhrem, aby došlo k jejich zmrazení. Maláčová doufá, že Piráti podpoří její návrh, zmrazení považuje pouze za ústupovou variantu. „Návrh jsme vyslali k připomínkám,“ uvedla Maláčová. Minimální mzda by se pak měla podle jejích slov valorizovat automaticky podle vývoje mezd. „Poslancům by se tak plat snížil o cca 22 tisíc korun,“ uvedla. 

Maláčová o snížení platu politiků hovořila již v době nouzového stavu, v květnu. Nyní plán oznámila ve chvíli, kdy zároveň také oznámila svůj plán sesadit hejtmana Jiřího Čunka z KDU-ČSL. „Chceme ukončit arogantní chování pana hejtmana Čunka,“ uvedla Maláčová, jež kandiduje ve Zlínském kraji z posledního mísa kandidátky. 

Piráti svůj návrh přednesli už minulý týden. Podle šéfa strany Ivana Bartoše chtějí komplexnější legislativu, jež bude vázat růst platů politiků na celkový vývoj ekonomiky, nikoliv pouze na průměr finančního ohodnocení ve státním sektoru, jak je tomu nyní. „Považujeme za nevhodné, aby se politikům zvyšovaly platy,“ dodal také Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…