Plyn z USA v Evropě hned tak nebude, vysvětloval americký ministr v ČT

29.03.2014 19:58

Americký ministr energetiky Ernest Moniz, který ve středu v Praze podepsal dohodu o spolupráci mezi Spojenými státy a Českou republikou na civilním výzkumu v atomové energetice, v rozhovoru pro Českou televizi upozornil, že plyn z USA nebude v Evropě hned a až bude, jeho cena se nebude příliš lišit od cen z ruské strany.

Plyn z USA v Evropě hned tak nebude, vysvětloval americký ministr v ČT
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Americký plyn by do Evropy mohl dorazit nejdříve za dva roky. A kvůli trase, kterou bude muset plyn absolvovat, bude muset projít procesem zkapalnění, ale v Evropě bude muset stejně tak proběhnout proces zpětný, což nebude zadarmo a na ceně tohoto plynu se to projeví. Ruskou stranu by to ale i tak mohlo ovlivnit.

„Určitě to trhy ovlivní, ať už se bude plyn vyvážet kamkoliv. Když si vezmete dnešní cenu plynu na americkém trhu a k tomu přidáte náklady na zkapalnění plynu, dopravu a zpětné zplyňování - plus možná ještě nějaký plynovod, tak cena - kdyby se plyn dovezl řekněme do Česka - bude zhruba stejná, jakou platíte teď. Půjde ale o další zdroj dodávek a vytvoří to tlak na ostatní dodavatele. A pokud se ten plyn dostane na Dálný východ, kde jsou teď ceny mnohem vyšší, vznikne tlak na celý systém vázání cen plynu na ceny ropy," upozornil Moniz.

Ministr také upozornil na to, že vláda Spojených států více zohlední geopolitická kriteria, když bude rozhodovat o tom, do kterých zemí se americký plyn dostane. Evropské partnery ale také ujistil, že energetická bezpečnost spojenců je v zájmu USA a tuto bezpečnost zajistí především více energetických zdrojů v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…