Pochvala pro Nerudovou. Spáleným cukrovím prý rozbíjí genderové stereotypy

09.12.2022 14:32 | Komentář

Horká fáze prezidentské kampaně je v plném proudu a posuzována je skutečně ze všech možných úhlů. Podle části české společnosti, která se snaží prolomit genderové stereotypy, v ní chybí progresivnost. Danuši Nerudovou by místo u pečení cukroví viděli raději „štípat dříví“. Z podobných postojů si někteří jen klepou na čelo. „Tahle země – a nejspíš i celá civilizace – jsou vážně v prdeli!“ konstatuje ve své reakci Petr Kolář z Mladé fronty DNES.

Pochvala pro Nerudovou. Spáleným cukrovím prý rozbíjí genderové stereotypy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

Lidové noviny zjišťovaly od politologů, jak se ve volební kampani prezentují jednotliví prezidenští kandidáti. Třeba Danuše se v jednom ze svých pak vyfotila s plechem spáleného cukroví. „Za každým úspěchem stojí řada připálených plechů,“ napsala pod tuto fotografii.

Politolog Lukáš Jelínek upozornil, že v současné moderní době se političky dokážou prezentovat i v jiných pozicích než coby hospodyňky. „Mně by se opravu mnohem víc líbilo, kdyby paní Nerudová štípala dříví a pan Pavel pekl cukroví. Myslím, že by to mělo i silný motivační a osvětový efekt. Prezidentští kandidáti jsou ale v tomto příliš opatrní,“ dodal politolog pro LN.

V nepovedeném cukroví Nerudové dokonce Johana Jonáková, ředitelka organizace Gender Studies, našla i jiný význam související s koncem genderových stereotypů. „Spálené perníčky znamenají osvobození od genderových stereotypů. Nerudová tím říká, podívejte se, jsem žena, a taky perníčky občas spálím. Sděluje tím, že její kvality jsou jinde než v typicky ženské roli. Že více rozumí ekonomii než vaření,“ míní Jonáková.

Genderové stereotypy více zvýhodňují muže, dodává politoložka Lenka Hrbková z Masarykovy univerzity v Brně. „Protože politika je tradičně spíše mužskou záležitostí a spojujeme si s ní podvědomě spíše rysy, které si zároveň spojujeme s muži. Ženy musejí některé stereotypy spíše překonávat,“ popsala Hrbková, podle níž jsou muži podvědomě často považováni za více kvalifikované a kompetentní k výkonu politické funkce.

Vyjádření odborníků vyvolalo v české společnosti rozpaky. Obsažněji jej na svém facebooku kriticky reflektoval novinář Petr Kolář.

„V Lidovkách dnes vyšel pozoruhodný text posuzující prezidentskou kampaň z hlediska ‚genderových stereotypů‘ s tím, že ‚progresivnost chybí‘. Je to fascinující. Mluví tam strašná spousta moudroprdů, kteří říkají pamětihodné věci,“ píše úvodem.

Za vrchol textů považuje rozbor ředitelky organizace Gender Studies Johany Jonákové, že „spálené perníčky znamenají osvobození od genderových stereotypů“. „Tahle země – a nejspíš i celá civilizace – jsou vážně v prdeli!“ soudí následně Petr Kolář.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…