Podle Evropské komise výsledek referenda zvětšil propast mezi Řeckem a eurozónou

06.07.2015 14:16

Výsledek řeckého referenda ještě zvětšil propast mezi Řeckem a ostatními zeměmi eurozóny, uvedl dnes místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Evropská komise podle něj nemůže vyjednávat o novém záchranném balíku pro Řecko bez mandátu od euroskupiny.

Podle Evropské komise výsledek referenda zvětšil propast mezi Řeckem a eurozónou
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

„Komise bere na vědomí výsledek řeckého referenda, respektujeme demokratickou volbu řeckého lidu,“ řekl Dombrovskis na úvod svého prohlášení. „Z této krize neexistuje snadná cesta, příliš mnoho času a příležitostí již bylo ztraceno,“ dodal.

Komise je podle něj připravena s Řeckem i nadále pracovat, nicméně nemůže s ním vyjednávat nový záchranný program bez mandátu od euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. „Evropa stála během krize vždy na straně řeckého lidu. Evropští daňoví poplatníci nabídli bezprecedentní finanční pomoc,“ dodal s tím, že od roku 2010 bylo vyplaceno 184 miliard eur (nyní skoro pět bilionů korun). Evropa rovněž podporovala Řecko a jeho ekonomické reformy, díky kterým by se stalo „hrdou a nezávislou zemí, které nebude v budoucnu potřebovat pomoc zvenčí“. „Reformy byly ale často opožděné nebo byly prováděny jen zčásti, což vedlo k dlouhodobé recesi,“ doplnil eurokomisař.

Nyní je podle Dombrovskise na řecké vládě, aby představila reformy, které nastolí v zemi ekonomickou stabilitu. „Jedna věc je jasná, místo Řecka zůstává v Evropě,“ řekl eurokomisař.

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí dnes ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…