Podle Pačesovy komise má být do 2030 polovina energie z jádra, píše deník

28.05.2012 6:06

Skupina odborníků v čele s bývalým předsedou Akademie věd ČR Václavem Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou navrhuje, aby jaderné elektrárny v roce 2030 vyráběly polovinu veškeré elektřiny v Česku. Zprávu komise, která pracuje na aktualizaci státní energetické koncepce, dnes obdrží ministr obchodu a průmyslu Martin Kuba (ODS), uvedly dnešní Hospodářské noviny (HN).

Podle Pačesovy komise má být do 2030 polovina energie z jádra, píše deník
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

"Podíl jádra na výrobě elektřiny by měl v Česku vzrůst, mohl by dosáhnout až 50 procent," řekl HN Pačes. Dnes se pohybuje okolo jedné třetiny. Znamenalo by to tedy dostavbu dalších dvou bloků Temelína a případně jednoho v Dukovanech.

Prolomení těžebních limitů

U ostatních zdrojů se komise přesnějším odhadům podle tajemníka komise Hynka Berana bránila a chce, aby koncepce zůstala do jisté míry otevřená a mohla reagovat na případné změny.

ento přístup je zjevný například v otázce obnovitelných zdrojů. "V současné době si nedokážu představit, že by jejich podíl do roku 2030 přesáhl 15 procent," řekl HN Pačes. Podle komise by podpora obnovitelných zdrojů měla skončit, jakmile dosáhne podílu 15 procent. Klíčovou otázku prolomení limitů na těžbu uhlí chce Pačesova skupina nechat na posouzení speciální komise.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…