Podle Parkanové policie lže hned pětkrát. Hlavně o oceňování

11.07.2012 19:18

Vlasta Parkanová se před poslanci hájila, jak už dříve avizoval ministr Miroslav Kalousek, tím, že v žádosti o její vydání jsou lži. Opírá se hlavně o to, že policie tvrdí, že vládu uvedla v omyl – což podle ní není pravda.

Podle Parkanové policie lže hned pětkrát. Hlavně o oceňování
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová nešetří vyčítavým pohledem do kamer novinářů

Server Lidovky.cz připravil stručný přehled pěti údajných lží, které jsou podle Vlasty Parkanové v žádosti o její vydání.

Zaprvé prý není pravda, že by vládu nějak uvedla v omyl. Podle policie bývalá ministryně obrany tvrdila vládě, že ověří cenu letounů CASA u ministerstva financí. Sama Parkanová však říká, že jen uvedla, že ministerstvo oslovila s žádostí o příslušné vyjádření. "Rozdíl mezi souslovím '(cena) bude ověřena' a souslovím 'oslovit s žádostí o stanovisko', je více než zřejmý," prohlásila ve sněmovně.

Další lží je prý fakt, že by měla vědět o tom, že ministerstvo financí neudělá onen posudek. Vyšetřovatelé se opírají o výroky Kalouskova předchůdce Bohuslava Sobotky, že vojenský materiál nelze ocenit podle zákona o cenách, a tudíž měla posudek vypracovat ona, ne resort financí. "Toto stanovisko bylo určeno ministru Kühnlovi (byl kdysi ministrem obrany - pozn. red.). Já osobně jsem toto stanovisko vůbec neznala," hájí se Parkanová.

Zatřetí exministryně tvrdí, že není pravda, že si byla vědoma rozporu stanovisek resortu financí s právním řádem, což se týká zmíněného ocenění materiálu. Při zařizování servisní podpory letounů CASA si totiž obrana nechala zpracovat posudek na přiměřenost ceny. Tato smlouva však byla uzavřena v době, kdy již nebyla ministryní.

Spolu s tím Parkanová dodala, že onen posudek servisní podpory letounů ani nebyl proveden. "V rozporu s tím policie tvrdí, že tento posudek byl zpracován podle zákona o majetku státu. A to je další lež.“

A nakonec pátá lež podle exministryně Parkanové. Policie totiž tvrdí, že letouny ocenit šlo, jelikož existují v civilní verzi. V takovém případě je prý jejich cena známá. "Specificky vojenská část tvoří pouze malé množství jeho celku," odmítá tuto verzi poslankyně. "Cena civilních letounů nevypovídá o ceně letounů ve vojenské verzi vůbec nic," dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…