Podle Úsvitu není možné, aby Sobotka nenesl odpovědnost za OKD

02.06.2016 12:10

Místopředseda opozičního Úsvitu Marek Černoch si nedovede představit, že by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenesl politickou odpovědnost za privatizaci černouhelné společnosti OKD. Řekl to dnes novinářům. Sněmovna bude dnes na návrh Úsvitu jednat o privatizaci OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl Sobotka ministrem financí.

Podle Úsvitu není možné, aby Sobotka nenesl odpovědnost za OKD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Společnost OKD byla pro účely privatizace oceněna na částku 4,5 miliardy korun. Za tuto částku byly prodány nejen samotné Ostravsko-karvinské doly, ale také 44 000 hornických bytů v Havířově, Ostravě a Karviné, 12 000 hornických bytů na Kladně a mnoho dalších společností a nemovitostí,“ řekl Černoch. Následný znalecký posudek podle něj ale určil čistou hodnotu majetku OKD na 52 miliard korun. „Rozdíl mezi prodejní a odhadní cenou tak činí 47,5 miliardy korun,“ uvedl.

Státu vznikla škoda nejméně 5,7 miliardy

Kauzou privatizace společnosti OKD se v říjnu loňského roku začal zabývat soud. V případu figuruje znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek na ocenění státního podílu a podle policie mimo jiné chybně vyčíslil hodnotu bytů. Soudkyně letos v březnu odročila pokračování procesu na neurčito.

Podle obžaloby vznikla státu při privatizaci OKD škoda nejméně 5,7 miliardy korun. Znalec Doucha údajně hrubě zkreslil posudek, na jehož základě byl státní podíl v těžební firmě prodán. Bývalým místopředsedům Fondu národního majetku Pavlu Kutovi a Janu Škurkovi muselo být podle obžaloby jasné, že prodejní cena vychází z nesprávných závěrů. Všichni tři muži obvinění odmítají.

Fond národního majetku prodal v roce 2004 státní podíl v OKD skupině Karbon Invest, která patřila podnikatelům Viktoru Koláčkovi a Petru Otavovi. Koláček s Votavou o dva měsíce později celé OKD prodali investiční skupině RPG Industries, kterou vedl podnikatel Zdeněk Bakala. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

OKD dluží přes 17 miliard korun

Na OKD vyhlásil soud úpadek. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení se už se svými pohledávkami přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.

Syn Otavy Petr je jedním z aktuálních zájemců o provozování firmy. Tvoří skupinu společně s dalšími podnikateli, Petrem Pauknerem a Martinem Ulčákem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…