Podle statistiků v červnu zlevnily potraviny, díky tomu klesla inflace na nulu

09.07.2014 9:20

Spotřebitelské ceny v červnu nerostly. Meziroční inflace je na nule po květnovém růstu o 0,4 procenta. Nulový meziroční růst zaznamenaly spotřebitelské ceny naposledy v září 2009. Ceny se nezvýšily ani oproti předchozímu měsíci. Výsledek ovlivnilo zejména snížení cen potravin a nealkoholických nápojů. Informoval o tom Český statistický úřad.

Podle statistiků v červnu zlevnily potraviny, díky tomu klesla inflace na nulu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Analytici červnovou inflaci těsně u nuly očekávali. Guvernér ČNB Miroslav Singer koncem června naznačil, že centrální banka s inflací kolem nuly počítá. Bankovní rada předpokládá, že růst spotřebitelských cen se dostane do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle ČNB příští rok.

Ceny potravin v červnu poklesly o 1,1 procenta po květnovém růstu o 2,5 procenta. Důvodem byl zejména pokles cen brambor o 53,3 procenta, ovoce o 5,5 procenta a zpomalení meziročního cenového růstu u některých dalších potravin, například chleba, drůbeže a mléka.

Značný vliv na meziroční vývoj spotřebitelských cen měl také pokles cen bydlení, kde ceny elektřiny klesly o 10,5 procenta a plynu o 3,1 procenta. Rostly naopak ceny tabákových výrobků, a to o 4,6 procenta. O půl procenta stouply ceny v oblasti kultury a rekreace, o 1,6 procenta ve stravování a ubytování a o 1,4 procenta ve vzdělávání.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …