Podnikatelé, kteří chtěli uplatit Babákova asistenta, dostali pokutu

05.09.2012 18:34

Liberečtí podnikatelé Jiří Zeronik a Josef Šlechta musí zaplatit každý stotisícovou pokutu za to, že se nepřímo snažili uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka.

Podnikatelé, kteří chtěli uplatit Babákova asistenta, dostali pokutu
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

"Pokud peníze nesloží, půjdou na půl roku do vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud," řekla jeho mluvčí Martina Lhotáková. Odvolací senát podle ní potvrdil verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1. Zeronik se Šlechtou nabídli Stejkozovi prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci pro soukromou vysokou školu.

Oba muži se odvolají

Oba podnikatelé vinu odmítají. Po odvolacím senátu požadovali, aby vyslechl i Babáka. Soud však jejich požadavek zamítl. "Oba muži uvedli, že budou proti verdiktu podávat dovolání," řekla Lhotáková.

Zeronik, Šlechta a jejich známý Milan Hlinica chtěli, aby Stejkoza prostřednictvím svého šéfa zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 milionů korun od ministerstva školství, které řídil ministr za VV Josef Dobeš.

Hnilica pak předal Babákovu asistentovi 305 tisíc korun, Stejkoza už v té době ale spolupracoval s policií. Částka podle dnešního rozhodnutí soudu propadne státu. Všichni tři muži u hlavního líčení shodně tvrdili, že Hnilica dostal od podnikatelů půjčku. Hnilica, který byl již za uplácení odsouzen, pak podle svých slov jednal sám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…