Podpora českého zemědělství se zvýší o 2,1 miliardy korun

28.05.2012 14:27

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes zveřejnil návrh na využití příjmů Pozemkového fondu v letošním a příštím roce. Stalo se tak na odpoledním Žofínském fóru věnovaném současnosti a budoucnosti zemědělství a potravinářství.

Podpora českého zemědělství se zvýší o 2,1 miliardy korun
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Petr Bendl v Partii televize Prima

Podmínkou pro využití příjmů je začlenění částek do zákona o Pozemkovém fondu. Nabytí účinnosti takové novelizace je podle resortu časově naléhavé, mají-li být navržené prostředky čerpány již v roce 2012, je třeba příslušný zákon přijmout co nejdříve. Proto bude pro jeho předložení využita forma poslanecké iniciativy a bude navrženo schválení novely v prvním čtení.

Časový tlak je nejcitelnější u národních doplňkových plateb k přímým platbám, tzv. TOP-UP. Česká republika těmito platbami u vybraných komodit dorovnává rozdíly, které vznikly zjednodušením plateb v systému jednotné platby na plochu z unijních zdrojů a znevýhodnily české zemědělce oproti plnému systému přímých podpor v původních 15 zemích Evropské unie.

"Tyto doplňkové platby můžeme v letošním roce vyplatit naposledy, a je proto třeba pro ně upravit legislativní podmínky co nejdříve,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl a dodal: "Věřím, že se nám podaří nalézt ještě další zdroje k finančnímu posílení doplňkových plateb, protože tuto formu podpory považuji za významnou pro udržení konkurenceschopnosti českých zemědělců v rámci Unie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…