Podporujeme vlastenectví, zní z ČSSD

03.03.2019 6:00

Sociální demokracie se v závěrečném sjezdovém manifestu vymezila vůči „hnutím na jedno použití“ a „politickým šmejdům“, hodlá také mimo jiné prosazovat zkrácení pracovní doby při zachování mzdy či zvyšování podílů občanů na rozhodování. „Demokracii začíná vytlačovat oligarchie. Tomu musíme zabránit, to je úkol pro sociální demokraty,“ uvedla ČSSD v dokumentu.

Podporujeme vlastenectví, zní z ČSSD
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Schválila ho na svém královéhradeckého sjezdu, který již skončil, připomíná ČTK.

„Ve společnosti se rozmohli ‚šmejdi', kteří jsou ochotni pro zisk podvádět i bezmocné důchodce a prodávat jim bezcenné zboží za horentní sumy. Stejně bezohlední jsou i ‚političtí šmejdi', hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoliv. Parazitují na rozporech ve společnosti, ale místo snahy je řešit a mírnit naopak vyvolávají nenávist a strach,“ uvádí se v manifestu. Frustrace lidí, kteří se třicet let po sametové revoluci necítí jako její vítězové, ale oběti, pak podle ČSSD vede k volbě radikálních hnutí.

V dokumentu také ČSSD uvádí, že chce bezpečné Česko uvnitř EU. Sociální demokraté také upozorňují na to, že ČR v budoucnu významně ovlivní digitalizace a umělá inteligence, která může proměnit společnost více než předchozí průmyslová revoluce. „Technologický vývoj však není samospasitelný, může vést ke svobodě a dobré životní úrovni. Stejně tak ale může vést dokonce až k novodobému nevolnictví,“ píše se v dokumentu.

„Navrhujeme zkrácení pracovní doby při zachování stávající mzdy. Může to znít revolučně, ale stejně zněl před sto lety požadavek na osmihodinovou pracovní dobu nebo pětidenní pracovní týden,“ dodala ČSSD.

Uvádí také, že podporuje vlastenectví, „ne však takové, jaké se vymezuje vůči ostatním. Naše vlastenectví je pozitivní, směřuje k podpoře kultury a kulturního dědictví, vzdělání, českého jazyka nebo krajiny“. Česká republika má být podle ČSSD vyspělá země, aby „každý člověk dostal důstojnou odměnu za svou poctivou práci a nikdo nebalancoval na hranici chudoby“.

Staronový předseda strany Jan Hamáček již dříve stranu vyzval k většímu sebevědomí a k plnění aktivní funkce jediné levicové strany ve vládě. Obhajoval rozhodnutí strany vstoupit před rokem do vlády s ANO, zmínil například růst platů ve veřejné sféře a minimální mzdy, zvýšení důchodů a zrušení karenční doby. Zároveň upozornil, že sociální demokraté mohou z menšinové vlády s ANO odejít, pokud se hnutí vedené Andrejem Babišem bude sbližovat s pravicí. Hamáček ale také řekl, že dohody uzavřené s ANO se zatím plní a pokud se na tom nic nezmění, bude ČSSD ve vládě pokračovat. Mezi prioritami pro dialog s ANO jmenoval zavedení sektorové daně a progresivní zdanění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…