Podrazácká křivá sv*ně! napsal novinář k vyznamenanému Dvořákovi. A začala mela, odnesl to i Suchý

30.10.2020 11:42

Prezident Miloš Zeman znovu vyznamenal několik desítek osobností, veterány, zdravotníky i umělce. I letos vzbudil svým výběrem značnou pozornost. Kritika se snáší např. na hlavu vyznamenaného herce Josefa Dvořáka. Sportovní novinář Luděk Mádl připomněl, že Dvořák byl veden ve svazcích komunistické státní bezpečnost jako důvěrník „komik“. A přišla reakce...

Podrazácká křivá sv*ně! napsal novinář k vyznamenanému Dvořákovi. A začala mela, odnesl to i Suchý
Foto: Screen ČT24
Popisek: Herec Josef Dvořák

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí
Oslava státního svátku 28. října byla letos podstatně skromnější než v jiných letech, kvůli koronavirové epidemii, ale prezident Miloš Zeman i letos vyznamenal několik desítek osobností, byť jen na dálku. Osobně si medaile za zásluhy a řády převezmou až příští rok. I letos však prezident Miloš Zeman prokázal, že oceněním konkrétních lidí umí rozvířit české společenské vody.

Vysoké státní vyznamenání udělali např. epidemiologovi Romanu Prymulovi, který byl nucen odejít z funkce ministra zdravotnictví po měsíci a jednom týdnu. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) hrozil, že ho sesadí, pokud neodejde sám. Kvůli tomu, že se účastnil noční schůzky v restauraci na Vyšehradě, ač předtím sám jako ministr nařídil všem restauracím zavřít a vydávat jídlo jen přes okénko.

Od prezidenta Zemana dostal Řád Bílého lva za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru, která v Česku propukla na jaře. Tehdy se naší zemi epidemie takřka vyhnula, Prymula působil v roli experta na zvládnutí epidemie. Naproti tomu na podzim, kdy Prymula usedl dokonce do křesla ministra, vykazujeme nejhorší čísla na světě a s koronavirem umírá přes 100 lidí denně. Rakovina jich denně zabíjí asi 75.

Vyznamenání pro Prymulu však zastínila debata o Medaili za zásluhy v oblasti kultury pro herce Josefa Dvořáka. Sportovní novinář Luděk Mádl nenechal na Dvořákovi nit suchou. Připomněl, že herec narozený v roce 1942 byl veden v seznamech komunistické státní bezpečnosti (StB) pod kracím jménem „komik“. Státním špiclům měl donášet na své kolegy z Divadla Semafor.

„Kola dějin se točí dál. Po Jiřím Suchém obdrží státní vyznamenání také Josef Dvořák, který na něj coby člen divadla Semafor intenzivně donášel Státní bezpečnosti,“ napsal Mádl.

Luděk Mádl Josefa Dvořáka nešetřil.

Jedním dechem dodal, že vedle Dvořáka dostal státní vyznamenání také sexuolog Radim Uzel, ale toho prý Mádl nepovažuje za „podrazáckou podržtašku“, takže vyznamenání pro známého sexuologa ho nijak netrápí. „Nevím o tom, že by byl jako člověk podrazácká křivá sv*ně,“ dodal ještě k debatě o Uzlovi a Dvořákovi Mádl.

Luděk Mádl Josefa Dvořáka nešetřil.

Narazil na spoluobčana, který prohlásil, že informaci o spolupráci Dvořáka s StB nevěří a dali se spolu do řeči.

„S tím Josefem Dvořákem to jako fakt? Já ho mám rád a tomuhle nechci věřit. Proboha, jak udával? Žaloval ho někdo?“ otázal se pán vystupující pod přezdívkou Mora Hockey.

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

Mádl ho odkázal na článek serveru iDNES.cz. Tam stojí, že měl Dvořák donášet i na Jiřího Suchého. Ale i ten byl v seznamech veden jako spolupracovník. Této informaci však diskutér odmítl uvěřit a tak Mádl pouze s povzdechgem poznamenal: „tak si nevěřte ničemu, no.“

Dozvěděl se o sobě, že se uchýlil k černobílé reakci. Proto přidal další komentář.

„Tak já nevím, jaká dokumentace by vás o spolupráci JD s StB přesvědčila, když jeho spis na StB nikoli. Popište mi prosím důkaz, který by vás přesvědčil. Jsem opravdu zvědav na odpověď. Nečernobílou,“ konstatoval. 

Připomněl, že není pravděpodobné, že by si někdo vymyslel celý svazek o kontaktech Dvořáka s StB.

„Pokud vycházíte z toho, že si ho někdo z StB celý vymyslel pro ukrácení dlouhé chvíle, tak to samozřejmě nemá smysl. To už nechám na vás,“ poznamenal Mádl.

Luděk Mádl Josefa Dvořáka nešetřil.

Luděk Mádl Josefa Dvořáka nešetřil.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí
Sám Dvořák v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, že si státního vyznamenání velmi váží a se smíchem poznamenal, že mu žena na oslavu dokonce připravila večeři a druhý den ráno kávu.

Dvořák se proslavil účinkováním v mnoha seriále, jako je Arabela, Rozpaky kuchaře Svatopluka, nebo ve filmu Černí baroni.

Nečekal jsem to, že takovéhle vyznamenání dostanu. Je to státní vyznamenání a z toho má člověk velikánskou radost,“ prozradil ve vyjádření pro Českou televizi. Příští rok si prý rád převezme ocenění osobně ve Vladislavském sále Pražského hradu. „Doufám, že se toho dožiju a že tam bude se mnou žena a že si to opravdu vychutnáme. Já na velké oslavy moc nejsem, jsem trochu introvert a trochu solitér, ale na tohle se opravdu těším,“ dodal.

Dvořák prostřednictvím obrazovek ČT poděkoval všem lidem, s nimiž během života hrál a slova díků směřoval i své manželce, která dle jeho slov radost s oceněním od prezidenta Zemana sdílí a řekl, jak s ní prožíval poslední hodiny od včerejšího večera, kdy bylo ocenění oznámeno.

 „To víte, večer, když se to manželka dozvěděla, tak já jsem dostal večeři, teď ráno mi připravila kávu a sedí vedle mě a září,“ uvedl herec se smíchem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…