Podvod, ty peníze měly zůstat doma! Poslance Vícha vytočily prošustrované dotace

27.08.2019 15:08

38,4 miliardy. To je suma, o kterou podle ministerstva financí Česko přišlo kvůli chybám při čerpání fondů z EU. „Zřejmě se jedná pouze o pomyslnou špičku ledovce,“ odhaduje poslanec SPD. Dotace jsou podle něj podvod, který zvýšil byrokratickou zátěž a řada lidí si na něm postavila byznys. Peníze podle něj měly zůstat v Česku a rozhodovat o nich mají kraje, obce a města.

Podvod, ty peníze měly zůstat doma! Poslance Vícha vytočily prošustrované dotace
Foto: Archiv Radovana Vícha
Popisek: Radovan Vích

Jak informovala agentura ČTK, ministerstvo financí od vstupu ČR do Unie v květnu 2004 vyčíslilo chyby při čerpání peněz z fondů EU na sumu 38,4 miliardy korun. „V kohezní politice, jejímž cílem je snižování rozdílů mezi úrovní rozvoje různých regionů, byly provedeny finanční opravy za 36,4 miliardy korun a u Společné zemědělské politiky za dvě miliardy korun,“ píše ČTK dle informací Aleny Schillerové. Kvůli chybně čerpaným dotacím podle ní bylo podáno téměř 300 trestních oznámení.

Anketa

Zaslouží si Věra Jourová pokračovat v Evropské komisi jako zástupkyně České republiky?

hlasovalo: 10648 lidí

Jak dále ČTK zmiňuje, peníze na dotace jsou předfinancovány ze státního rozpočtu až následně o ně stát žádá komisi. Jedná se tedy o peníze, které nebudou Česku proplaceny Evropskou komisí. Zprávu s vyčíslením si vyžádala svým usnesením Poslanecká sněmovna v rámci jednání k návrhu auditní zprávy EU o čerpání dotací Agrofertem, který je ve svěřeneckém fondu premiéra Andreje Babiše.

Tato čísla na Facebooku komentoval poslanec SPD Radovan Vích. „Chyby při čerpání peněz z fondů Evropské unie vyčíslilo ministerstvo financí od vstupu Česka do EU v květnu 2004 na 38,4 miliardy korun. Tedy za vlád ODS, ČSSD, KDU-ČSL, TOP09 a ANO. Zřejmě se jedná pouze o pomyslnou špičku ledovce a podobně to bude i v ostatních státech EU,“ tvrdí.

O dotacích nemá valné mínění. „Dotace jsou z převážné většiny jeden podvod, na kterém si také řada lidí postavila dlouhodobý byznys a zvýšila se i byrokracie,“ říká poslanec.

„SPD dlouhodobě kritizuje způsob evropských dotací a marnotratný projekt s názvem EU. Daně do Bruselu musíme odvádět všichni, ale čerpat je mohou pouze někteří – vyvolení. Tyto peníze by měly zůstat doma a jednotlivé obce, města, kraje by si měly o svých investicích rozhodovat samy a bez dotací, které nemají většinou reálné opodstatnění a také pokřivují přirozené podnikatelské prostředí,“ shledává poslanec SPD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…