Pokud se projeví eurohujerská vláda, nastane v ulicích peklo, varuje John

02.02.2014 20:00

Exministr vnitra Radek John (VV) má za to, že případné přijetí eura v Česku vyvolá v našich ulicích peklo. Již dnes jsou lidé chudí a po přijetí eura budou ještě chudší. Stávající ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oponoval, že to tak černě nevidí. Oba muži se bavili o celé řadě problémů, kterým Ministerstvo vnitra čelí.

Pokud se projeví eurohujerská vláda, nastane v ulicích peklo, varuje John
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John

Došlo přitom i na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a na zloděje, kteří v noci zavítají do vaší domácnosti. Oba pánové se setkali v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize.

Podle ministra Chovance by bylo vhodné dojít k předělání trestního řádu tak, aby se policisté objevovali více v ulicích a méně času trávili za stolem. Počty strážců zákona narostly v ulicích již teď, a to o 994 „duší“. Radek John k tomu poznamenal, že on již delší čas upozorňoval na to, že čtyřicet tisíc policistů je pro Česko optimální. Existuje však i možnost, že tento počet v naší vlasti stačit nebude. „Pokud se projeví eurohujerská vláda a bude stanoven termín přijetí eura, tak čtyřicet tisíc policistů v ulicích stačit nebude, protože tady nastane peklo," varoval v přímém přenosu John. Ministr Chovanec to ale tak černě nevidí.

Chybějící miliardy

Podle Johna by se také měl zeštíhlit aparát policie, stejně tak je na místě vrátit strážcům zákona ty finanční prostředky, které jim na platech sebrala Nečasova vláda v počátcích svého působení. Podle Johna šlo přibližně o jednu miliardu a nabízí se otázka, co se s touto miliardou stalo. „Pan premiér Sobotka říkal při mém uvedení do úřadu, že se budeme snažit o navrácení těchto finančních prostředků,“ reagoval Chovanec.

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Zároveň však připomněl, že již teď je v rozpočtovém výhledu chyba, protože v něm schází miliarda korun na platy nově přijatých policistů. Tyto peníze prý Chovanec chce získat od ministra financí Andreje Babiše a věří, že je získá. Pokud by se tak nestalo, musel by výrazně omezit investice v resortu, a v tu chvíli by tyto investice byly v podstatě na nule.

Právo na sebeobranu

Následně došlo také na téma jasněji vymezené sebeobrany vlastního života i majetku. John poukázal na návrh poslance VV Davida Kádnera, jenž v Poslanecké sněmovně usedl za hnutí Úsvit přímé demokracie, podle kterého by se napadený mohl bránit zbraní a nebát se přitom nařčení z užití nepřiměřené obrany. „V tuhle chvíli, když k nám přijde zloděj, tak mu tak akorát můžeme uvařit kafe,“ prohlásil John. Na řadě míst se totiž policie dostane až po dvaceti minutách.

„Já jsem proti divokému západu," poznamenal k tomu Chovanec. Ale rozhodně podle jeho názoru není možné, aby byl zastřelen člověk, který se vloupá na vaši zahradu v okamžiku, kdy je k tomu dohnán svou finanční situací, reagoval na Johnova slova.

Lessy jako gentleman nabízí ústup, posteskl si John

Oba muži se také vyjádřili k tématu sporů o policejního prezidenta. John znovu uvedl, že se díky působení Petra Lessyho v čele policie podařilo kriminalistům uvolnit ruce. A vzhledem k tomu, že se Lessy po údajném politickém tlaku do funkce prezidenta vrátil, měl by ve své pozici zůstat jako jakýsi vzor. Pakliže nabízí rezignaci, projevuje se Lessy podle Johna jako gentleman, ale Johnovi je to líto. Doufá, že se stejně gentlemansky projeví i Martin Červíček a upustí od právních kroků, o kterých zatím uvažuje.

Chovanec prozradil, že v celé kauze může být jasněji už ve středu. Existuje prý určitá dohoda se stávajícím prezidentem Lessym a Červíčkem, ale detaily budou prozrazeny až v polovině příštího týdne. Chovanec chce na prvním místě dosáhnout stabilizace prostředí v policii a následně sáhnout k výběrovému řízení na výběr policejního prezidenta. Opakovaně však také zdůraznil, že nechce prostřednictvím médií Červíčka k ničemu tlačit. Použití výběrového řízení v této záležitosti ocenil i John. Byl to prý právě on, kdo výběrová řízení prosazoval, ale ODS a TOP 09 prý tehdy byly důrazně proti.

Síť poboček České pošty

Česká pošta v tuto chvíli disponuje sítí 3200 poboček. V některých obcích jsou ale náklady na provoz těchto poboček velmi vysoké a je třeba hledat cesty spolupráce, kupříkladu s obchody, aby byly poštovní pobočky zachovány v co největším množství obcí. Myslí si to alespoň Radek John, který poukazuje na to, že právě policie a pošta představuje obraz státu.

Chovanec v této věci s Johnem souhlasil a jednoznačně prohlásil, že pobočky rušit nehodlá. Česká pošta jako státní podnik musí plnit některé služby a stát by měl najít cestu, jak je vynutit. „To, co se ale dneska děje na České poště, že je z toho jarmark, tak to je věc, kterou budu chtít omezit,“ prozradil také Chovanec. Narážel tím na skutečnost, že se dnes na poště prodává leccos, od pojištění až po ponožky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…