Pokud v neděli na východní Ukrajině nezavládne příměří, požádá Porošenko o nový summit EU

14.02.2015 7:33

V posledních hodinách se množí náznaky toho, že od nedělní půlnoci na Donbasu nezavládne příměří tak, jak jej dohodli evropští státníci na šestnáct hodin trvajícím maratonu jednání v běloruském Minsku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už proto oznámil, že Ukrajina požádá o svolání mimořádného summitu Evropské unie, pokud v neděli v Donbasu opravdu klid zbraní nezavládne.

Pokud v neděli na východní Ukrajině nezavládne příměří, požádá Porošenko o nový summit EU
Foto: kremlin.ru
Popisek: Summit v Minsku (zleva: běloruský prezident Lukašenko, ruský prezident Putin, německá kancléřka Merkelová, francouzský prezident Holland, ukrajinský prezident Porošenko)

Porošenko to včera v Kyjevě řekl maďarskému premiéroví Viktoru Orbánovi. Ukrajina podle něj v tomto ohledu doufá v podporu Maďarska.

Orbán Kyjev navštívil jen několik dní před svým jednáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který je příští týden v úterý očekáván v Budapešti. V Kyjevě maďarský premiér Porošenkovi řekl, že Maďarsko význam zastavení palby a plnění čtvrtečních minských ujednání "chápe".

Na klidu zbraní, který má na východě Ukrajiny vstoupit v platnost v noci na neděli, se na maratonském summitu v běloruském Minsku dohodli spolu s Putinem a Porošenkem německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Prohlášení o příměří podepsali vůdci doněckých a luhanských povstalců Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

Porošenko v pátek Orbánovi řekl, že Merkelová a Hollande v Minsku nejednali jen za své země. "Pokud příměří v noci na neděli nebude, požádáme o svolání mimořádné schůze Evropské rady. Angela Merkelová a François Hollande na jednání (v Minsku) nezastupovali jen Německo a Francii, mají mandát celé Evropské unie," zdůraznil ukrajinský prezident.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …